MAI ÉVFORDULÓK
December 9. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK December 9. ezen a napon
Megszületett Kirk Douglas, Golden Globe-díjas fehérorosz származású amerikai színész és producer (Spartacus, A végső visszaszámlálás). (106 éve)

Születési nevén belaruszul: Ісур Данілавіч Дземскі, átírva: Iszur Danyilavics Dzemszki

106 éve
1916
Megszületett Dame Elisabeth Schwarzkopf osztrák szoprán opera-énekesnő. (107 éve)

Kitűntetései:  A művészetek és a tudományok érdemrendje, A Német Szövetségi Köztársaság Rendjének Nagykeresztje,  A Brit Birodalom Érdemrendje

107 éve
1915
Megszületett Grace Murray Hopper matematikus, az első informatikus nő, a "bug" névadója. (116 éve)

New Yorkban született. Az amerikai haditengerészet admirálisa, matematikus és oktató, az első informatikusnő, aki a COBOL programnyelv, azaz az első felhasználóbarát szoftver egyik feltalálója. A második világháború után, Hopper a Harvardon állomásozott, ahol az IBM-Harvard Mark 1, az első nagyszabású számítógépes rendszer fejlesztésén dolgozott. 30 egyetemen kapott tiszteletbeli diplomát.Egy számítógép leállását követően találta meg az első komputer "bug"-ot. A Harvard Egyetem egyik számítógépében felfedezett egy a relék által agyoncsapott bogarat. Az eseményt rögzítette az üzemeltetési naplóba és beragasztotta a rovart. Ez az első bug - még mindig múzeumban őrzik. Azóta nevezik a hibaelhárítást "debugging"-nak, azaz bogártalanításnak.Valószínűleg ez a molylepke volt az első "igazi bogár", amit Grace Murray Hopper 1947-ben, a meghibásodott Mark II. tipusú számítógépben talált, de a "bug" kifejezés megalkotását gyakran tévesen tulajdonítják neki.A kifejezés használata a megmagyarázhatatlan hibákra már évtizedekkel a számítógépek megjelenése előtt szerepelt a mérnöki zsargonban, és mechanikai hibát jelentett.Thomas Edison például, már 1878. november 13-án, egy Puskás Tivadarhoz írt levelében a mai értelemben használta a kifejezést. Grace Hoppernek annyi szerepe volt, hogy hozzájárult a "bug", "debugging" kifejezések elterjedéséhez.

116 éve
1906
Megszületett Gombaszögi Frida színésznő, akinek mindhárom lánytestvére szintén színésznő volt. (132 éve)

Eredeti nevén: Grün Friderika Vilma. Gombaszögi Ella, Irén és Margit testvére, akik mind színésznők voltak. Frida és Ella lett igazán híres. Frida drámai színésznő volt, Ella elsősorban komika.

132 éve
1890
Megszületett Sarah Tabitha Babbitt a körfűrész feltalálónője, aki nem kért szabadalmat a találmányára. (243 éve)

Egyszerű életet élt a Massachusetts-i Shaker vallási szekta tagjaként, ahol a bútorkészítéshez szükséges eszközök újításán dolgozott. Soha nem kérte a szabadalmat találmányára.

243 éve
1779
I. Lipót magyar királlyá koronáztatta kilencéves fiát, I. Józsefet. (335 éve)

Uralkodása alatt 1707-ben, a Rákóczi-szabadságharc idején, az ónodi országgyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását. Apja 1690-ben Augsburgban római királlyá is megkoronáztatta. I. József 1701-ben nagy lelkesedéssel támogatta a birodalom belépését a spanyol örökösödési háborúba, 1702-ben már ő vezette Landau ostromát. Apja halála után, 1705. május 5-én lépett trónra, reformokkal akart változtatni I. Lipót merev kormányzati rendszerén. I. József egész uralkodását végigkísérte a spanyol örökösödési háború és a Rákóczi-szabadságharc. A kurucok nem akartak békét kötni, sőt 1707-ben megfosztották a Habsburg-házat a magyar tróntól. Az elhúzódó harcok után, hosszas alkudozások eredményeként megszületett a béketerv, de a szabadságharcot lezáró tényleges békekötést, a szatmári békét (1711. április 30.) már nem érte meg, pár héttel annak aláírása előtt halt meg himlőben. Korához képest felvilágosult, nem túl vallásos uralkodó volt. Korlátozni igyekezett az egyház, különösen a jezsuiták befolyását. A bécsi kapucinusok kriptájában temették el.

335 éve
1687
Londonban megszületett John Milton, aki Shakespeare után a legjelentősebb angol költő volt (Az elveszett paradicsom). (414 éve)

1667-ben az emberiség bukásáról írt "Elveszett Paradicsom" ("Paradise Lost") című eposzával vált ismertté. Milton 1642 és 1660 között politikailag is kiállt a köztársaságért a királysággal szemben. I. Károly angol király kivégzése mellett foglalt állást írásaiban, majd a királyság helyreállítása után elégették a könyveit. 65 éves korában vakon és magányosan halt meg Londonban.

414 éve
1608