Szezonnyitó a Rábán

2024.05.01. 17:46

A nagy vízre szállás Csákánydoroszlón – Majális természet- és sportkedvelőknek - fotók

Minden a természetről és a sportokról szólt május elsején Csákánydoroszlón. Elsőként, de az érdeklődést látva biztosan nem utoljára rendeztek Rába szezonnyitó eseményt a Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpontban izgalmas túrákkal és gyerekprogramokkal.

Csabai Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Már reggeltől sorra érkeztek az érdeklődők a meghirdetett, vízre szállásra, vízitúrákra, kerékpártúrákra és gyalogtúrákra. A vízitúrák különböző nehézségi szinteken nyújtottak lehetőséget a résztvevőknek, kezdve a kezdők számára szervezett rövid, biztonságos raft túrákkal, egészen a gyakorlott evezősöknek szóló hosszabb túrákig. Vízre szállt a nap során V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő is, aki megosztotta velünk élményeit. – Májusban akácvirágzásban evezni a Rábán egy igazi különlegesség. Egyébként is gyönyörű ez a szakasz, ehhez ad egy extrát az akácok virágzása. Az evezés jó sport, de ismerni kell hogyan viselkedik a vadvíz, teljesen más világ, mint egy állóvízben végzett tevékenység. - fogalmazott a képviselő. Mint kiderült, szívügye ez a komplexum, meggyőződése, hogy ahogy romlik le a teremtett világ, úgy értékelődnek fel ezek a természetközeli helyek, mint például a Rába és környéke. Úgy fogalmazott, hogy a Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont remekül vizsgázik ezen a téren, a csodálatos környezet, az állat- és növényvilág a programokkal és túralehetőségekkel egybekötve igazi kikapcsolódást nyújt.

vízre szállás
A nagy vízre szállás Csákánydoroszlón
Forrás: Szendi Péter

A nagy vízre szállás Csákánydoroszlón

A kerékpártúrára indulók a Miród-forráshoz tekertek el, ahol a Mária-kegyhely mellett gyönyörködhettek a természet szépségeiben. A könnyedebb tempót kedvelők pedig egy rövid gyalogtúrával frissülhettek fel, amelynek útvonala a Büksi rétre vezetett. A látogatóközpont területén minden program ingyenes volt, még meg is vendégelték az érkezőket egy hagyományos "Páci" gulyással és csákányi rétessel. A kisebbeket pedig kézműves foglalkozások, agyagozás, ugrálóvár, arcfestés és csillámtetoválás várta, a család minden tagja megtalálhatta a szórakozását.

Bálint László főszervező kiemelte, a céljuk az volt ezzel a nappal, hogy minél több embert megmozgassanak. Mint mondta, szerencsére ez sikerült is, több, mint 500 résztvevő érkezett. Nagy összefogással és kemény munkával jöhetett létre a rendezvény, a mai nap 70 fő dolgozik azért, hogy a résztvevők jól érezzék magukat. - 2 éve nyitottuk meg az épületet a nagyközönség előtt, itt kiemelném V. Németh Zsolt államtitkár segítségét, aki nélkül nem nyithatta volna meg a kapuit a komplexum. - fogalmazott a Kormorán Kenu Közhasznú Egyesület elnöke. Az eseményt együtt szervezték az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságával, mellettük sokan segítettek abban, hogy a szezonnyitás létrejöhessen, például az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., a Magyar Vízitúra Szövetség és az Aktív Rába Szövetség is hozzájárultak a megvalósításhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában