Utánajártunk olvasónk panaszának

2024.05.10. 11:30

Erre figyeljen! Hétfőtől reggelente több közterület-felügyelő lesz a szombathelyi óvodák, iskolák környékén

Horváth László

Szombathelyi olvasónk kereste meg szerkesztőségünket. A felesége mozgássérült, és az a szomorú tapasztalta, hogy városszerre hétköznapokon reggelente, és délután, amikor viszik és hozzák el a szülők a gyerekeket, rendszeresen olyanok is beállnak a mozgássérülteknek fenntartott parkolóba, akiknek erre nem lenne joguk. Ők pedig, kereshetnek távolabbi parkolóhelyet. Ahonnan jóval tovább tart és megterhelőbb az út az intézményig, hiszen nehézkesen tud járni. Sokszor jó lenne, ha ilyenkor közterület-felügyelő hatóság tudna intézkedni. Mint mondta, többször szóvá tette a helyszínen a szabálytalankódóknak, hogy helytelen, amit csinálnak, sokszor belátás helyett szidalmakat kapott.

közterület-felügyelő
Olvasónk többször szóvá tette a helyszínen a szabálytalankódóknak, hogy helytelen, amit csinálnak, sokszor belátás helyett szidalmakat kapott. Hétfőtől több közterület-felügyelő lesz
Fotó: © Cseh Gábor

 

Jöhetnek a közterület-felügyelők!

Olvasónk felvetette, talán javíthatna a helyzeten az úgynevezett „Kiss & go” rendszerű parkolóhelyek kialakítása. Ezeken a helyeken csúcsidőszakokban csak pár percre lehet megállni. Amint azt a rendszer neve is jelzi: a megoldás lényege, hogy a gyerekek az autónál tudnak elbúcsúzni szüleiktől, így gyorsan felszabadul az adott parkolóhely.

A kialakult helyzettel kapcsolatban megkerestük a szombathelyi városházát. A kapott válaszban kiemelték, a probléma kezelésének érdekében, május 13., hétfőtől a reggeli időszakban a közterület-felügyelők fokozott ellenőrzést végeznek. A jogsértő személyekkel szemben pedig megteszik a szükséges intézkedéseket. A mozgáskorlátozott parkolók jogszerű használatának ellenőrzése közlekedésrendészeti feladat is, azaz a rendőrök is intézkedhetnek. 

Hozzátették, amennyiben, valaki személyesen tapasztalja a szabálysértések tényét, abban az esetben kérem tárcsázza a közterületfelügyelet 24 órán át keresztül elérhető 94/501-301-es számot, vagy 112-t.

A „Kiss & go” parklókkal kapcsolatban megtudtuk, a KRESZ nem tartalmazza ezt közúti jelzőtáblát. A gyakorlatban az ilyen tanácsadó jellegű táblát a „Várakozni tilos” jelzéssel együtt helyezik ki. Az érintett zónában maximum öt percet szabad várakozni. 

Amennyiben az ilyen parkoló kialakítására vonatkozó igény merült fel, akkor a döntést a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság dönt – zárult a városháza tájékoztatása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában