Népzenei és -tánchagyományok

2024.04.28. 07:00

A Kárpát-medence folklórjának ízeiből adtak kóstolót Bucsuban - fotók

Fergeteges folklór programra invitálta a bucsuiakat szombaton a 35 esztendős ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes. Vendégeikkel szűkebb pátriánk és a Kárpát-medence távolabbi szegleteinek népzenei és -tánchagyományába adtak betekintést műsorukban.

Polgár Patrícia

Forrás: Cseh Gábor

A bucsui közösségi színtérben megrendezett esten elsőként a házigazda nevében Gál Sándor köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnek, aki elmondta: a hagyományt nem őrizni kell, mert nem lopja el tőlünk senki. Nem is kell ápolni, hiszen nem beteg. - Az hogy megtartjuk a hagyományainkat, már egy kicsit közelebb áll az igazsághoz, csak éppen fordítva: nem mi tartjuk meg a hagyományokat, hanem a hagyomány tart meg minket. Annak, aminek születtünk – fogalmazott köszöntőjében.

A beszédeket követően kezdetét vette a valódi mulatság: beköszönésképpen a Szökős kamaraegyüttese kalotaszegi táncot járt, majd Molnár Péter, az együttes művészeti vezetője szólt a közönséghez. A távolabbi kalandozásokat követően aztán Vas megye tánchagyományainak Ízéből adtak kóstolót, ám előbb egy különleges, 125 évvel ezelőtt Bucsuban, Sebestyén Gyula néprajzos, folklór gyűjtő által, fonográffal készített felvételt játszottak le – bár a felvétel minőségén az idő nyomot hagyott, a hallgatása közben különleges érzés járta át a közönséget, akik között talán olyanok is ültek, akiknek az ősei daloltak a hanganyagban.

A Kárpát-medence gazdag tánchagyományának színezeteiből körképet nyújtó esten a Szökős vendégeként színpadra lépett a „Buccsi Rezedák” Néptáncegyüttes és a „Békaszeri Vadvirágok” Népdalkör. A talpalávalót a Sárarany Zenekar szolgáltatta. Az estet táncház zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában