Ukrán válság

2024.04.23. 06:16

Ukrajna felfüggeszti a konzuli szolgáltatásokat a külföldön tartózkodó katonaköteles férfiak számára

790. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A háború kezdetén rengetegen döntöttek úgy, hogy külföldre menekülnek a harcok elől. A fotó a lengyel-ukrán határ közelében készült 2022. február 27-én

Forrás: The Yomiuri Shimbun / AFP

Fotó: Kunihiko Miura

Svájci külügyminiszter: nincs békefolyamat Oroszország nélkül

Nincs békefolyamat Oroszország nélkül - jelentette ki kedden Ignazio Cassis svájci külügyminiszter az országa által az ukrajnai háború lezárása érdekében szervezett békekonferenciára utalva.

Hozzátette, hogy 

Svájc csak a békefolyamat megindításaként tekint a júniusban tervezett konferenciára, amelyre Oroszország nem kapott meghívást.

 "Megpróbáljuk" - mondta a svájci tárcavezető osztrák hivatali partnere, Alexander Schallenberg oldalán adott közös sajtótájékoztatóján Bernben.

Oroszország korábban élesen bírálta a rendezvényt: Szergej Lavrov külügyminiszter azt vetette Svájc szemére, hogy nem semleges, hanem "nyíltan ellenséges ország" módjára viselkedik. Cassis nem kívánta kommentálni az orosz diplomácia vezetőjének kijelentését, mindössze annyit mondott, hogy Oroszországot is "a fedélzetre kell venni". "Nincs garancia a sikerre, de az alternatíva az volna, hogy egyszerűen nem tesznek semmit" - tette hozzá.

Schallenberg hangsúlyozta, hogy Ausztria támogatja a békekonferenciát, egyben azonban rávilágított annak egyik problémájára is: 

a rendezvény egyfajta "visszhangkamrához" lesz hasonló, ahol mindenki ugyanazt mondja, nem lesz ellenvélemény, és "csak megtérítettekkel beszél az ember".

Fontos lenne, hogy a "globális Dél", különösen Kína, Brazília is India is részt vegyen, amely országok "hangját meghallják Moszkvában" - fogalmazott Schallenberg.

A svájci miniszter minderre annyit válaszolt, hogy nyílt kommunikációs csatornák vannak, és meglátják majd, hogy az érintettek miként fogják támogatni a konferenciát. Kiemelte, hogy a meghívókat még nem küldték el.

Cassis felhívta a figyelmet arra is, hogy 

Svájc a semlegességet katonai viszonylatban értelmezi, vagyis nem telepít csapatokat, sem fegyvereket Ukrajnába.

A két külügyminiszter egybehangzóan hangsúlyozta, hogy a katonai semlegesség nem jelenti "az értékrendbeli, illetve gondolkodásmódbeli semlegességet".

Ukrán kormányzó: Oroszország légibombát dobott egy Donyeck megyei városra, áldozatok

Az orosz erők kedd reggel irányított légibombát dobtak a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városára, aminek következtében öt helyi lakos megsérült - közölte Vadim Filaskin, a régió kormányzója és a megyei ügyészi hivatal közösségi oldalain.

A közlés szerint egy autó sofőrje és négy utasa sérült meg. Az áldozatoknál többszörös repeszsebeket diagnosztizáltak, ketten súlyos állapotban vannak. Ezen felül lakóházak homlokzata, autók és vezetékek rongálódtak meg.

Filaskin a Telegramon arról is hírt adott, hogy két civil életét vesztette Pokrovszk környékén orosz támadások következtében. "Csupán egy nap alatt az oroszok 15 alkalommal lőtték a donyecki régió településeit. 130 embert, köztük 19 gyereket evakuáltak a frontvonalról" - tette hozzá a kormányzó.

A déli Herszon megyében Beriszlav városára dobtak orosz drónok robbanóanyagot, ott a megyei kormányzói hivatal tájékoztatása szerint egy 63 éves férfi sérült meg. Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója ezt megelőzően a Telegramon arról írt, hogy az elmúlt 24 órában az orosz csapatok többször ágyúzták a herszoni régiót, és az ellenséges csapások következtében két ember vesztette életét és további hat megsebesült. Később a kormányzó arról tájékoztatott, hogy nap közben az orosz erők tüzet nyitottak Kozacke falura, a támadásban egy 82 éves nő életét vesztette.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Facebookon közölte, hogy az orosz hadsereg rakétacsapást mért a megyeszékhely, Dnyipro környékére, az eddigi információk szerint nyolc helyi lakos sebesült meg.

Nazar Volosin, a keleti országrészben harcoló Horticja hadműveleti és stratégiai csapatcsoport szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz erők Donyeck megyében megpróbálják elfoglalni Ivanyivszke falut és Bogdanyivka peremvidékét, hogy áttörjenek Csasziv Jar felé.

Az ukrán vezérkar keddi harctéri helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 461 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 29 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 23 drónt.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kormányülésen bejelentette, hogy a kormány további több mint 8 milliárd hrivnyát (75 milliárd forintot) különített el erődítmények építésére az állami költségvetésből. "Eszerint az év eleje óta már csaknem 38 milliárd hrivnyát (355 milliárd forint) különítettünk el a védelmi vonalak megerősítésére, és nem állunk meg itt" - tette hozzá a kormányfő.

Litvánia közben bejelentette, hogy Ukrajnába szállított M577-es parancsnoki és törzspáncélozott járműveket - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál a litván védelmi minisztérium sajtóosztályának közlésére hivatkozva. A tájékoztatás szerint a páncélozott járművek kedden érkeztek meg Ukrajnába.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtószolgálata a Telegramon közzétette, hogy hivatalosan meggyanúsítottak két embert, akik megszervezték a zaporizzsjai atomerőmű leválasztását az egységes ukrán energiarendszerről. 

A közlés szerint az orosz hadsereg által elfoglalt atomerőmű igazgatóhelyetteséről, Eduard Atakiscsevről és beosztottjáról, Andrij Horbunov főmérnökről van szó. A nyomozás eredménye alapján a két férfi - mielőtt a megszálló hatóságok kinevezték őket posztjukra - a rosztovi atomerőműben dolgoztak, onnan érkeztek az ideiglenesen megszállt dél-ukrajnai területre, és 2022 októberében csatlakoztak a zaporizzsjai atomerőmű vezetői csapatához. A feladatuk az energetikai létesítmény integrálása volt az orosz Roszatom vállalatba, és az atomerőművet összekapcsolták Oroszország energiarendszerével. A gyanúsítottak emellett ukrán nukleáris szakembereket is fenyegetéssel rávettek arra, hogy működjenek együtt az oroszokkal, és kössenek szerződést az atomerőmű orosz igazgatásával - írta az SZBU.

Szergej Sojgu: közel félmilliós az ukrán hadsereg vesztesége

Közel 500 ezer embert veszítettek az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa vezetett tárca keddi vezetőségi ülésén.

"A különleges hadművelet kezdete óta az ukrán fegyveres erők veszteségei összességében csaknem félmillió katonát tettek ki" - mondta a miniszter, egyúttal kilátásba helyezve az ukrán területen lévő logisztikai központok és a nyugati fegyvereket tároló raktárbázisok elleni csapások intenzitásának növelését, valamint azt, hogy az orosz fél el fogja érni kitűzött céljait.

Emlékeztetett rá, hogy az orosz hadsereg az elmúlt napokban "felszabadította" a donyecki régióban lévő Pervomajszke, Bohdanivka és Novomihajlivka települést, és azt mondta, hogy folyamatban van az "ellenőrzési övezet kiterjesztése" Berdicsiben és Heorhijivkában, miközben a folyamatos orosz tűzhatás megakadályozza az ukrán felet a védelmi vonal megtartásában.

A miniszter beszámolója szerint az orosz lég- és rakétavédelem a háború kezdete óta több mint 22 ezer drónt és mintegy hatezer rakétát semmisített meg, köztük 3549 HIMARS- és 361 Vampire- lövedéket, valamint mintegy kétezer egyéb légi célpontot, köztük 592 repülőgépet, 270 helikoptert, 349 légvédelmi irányított és taktikai ballisztikus rakétát, 329 irányított rakétát, 278 radarelhárító rakétát és 37 léggömböt. Elmondta, hogy az orosz hadsereg idén megkapja az első Sz-500-as légvédelmi rendszereket, valamint további Sz-400-as, Sz-300V4-es, Buk-M3-as és Tor-M2U típusúakkal is ellátják. A Pancir rakéta- és ágyúrendszerek gyártása idén csaknem megkétszereződik.

Sojgu, kitérve az amerikai képviselőház által Kijev számára megszavazott katonai segélyre, kijelentette, hogy Washington ezzel megakadályozni próbálja "az ukrán fegyveres erők összeomlását", de - mint megjegyezte - "a juttatás nagy részét az Egyesült Államok hadiipari komplexuma kapja".

Az amerikai hatóságok cinikusan jelentik ki, hogy ukránok fognak meghalni az érdekeikért az Oroszország elleni harcban 

- fogalmazott Sojgu.

Méltatta az orosz hadiipart, amely megsokszorozta kapacitásait, és jelentősen megnövelte a hadsereg harci képességét, amit - mint mondta - a harci helyzet is bizonyít. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország "az Egyesült Államok és szövetségesei által jelentett fenyegetésekkel arányosan" tovább fogja növelni fogja a legnépszerűbb fegyverek és katonai felszerelések gyártását.

Sojgu hangot adott álláspontjának, miszerint Svédország belépése a NATO-ba növelte a feszültséget a nyugati és északnyugati stratégiai irányban, és a szövetség igyekszik növelni tevékenységét az Északi-sarkvidéken is. Közölte, hogy az orosz határok közelében lévő NATO-erősítés csapatainak létszáma akár 33 ezer főt, mintegy 300 harckocsit és több mint 800 egyéb páncélozott harcjárművet számlál.

"A nyugati országok ilyen lépései arra kényszerítenek bennünket, hogy megfelelő válaszintézkedéseket foganatosítsunk" - mondta az orosz védelmi miniszter.

Ukrajna felfüggeszti a konzuli szolgáltatásokat a külföldön tartózkodó katonaköteles férfiak számára

Ukrajna további értesítésig felfüggesztette a konzuli szolgáltatásokat a külföldön élő katonakorú férfi állampolgárok számára, kivéve azokat, akiknek vissza kell térniük Ukrajnába - közölte a Reuters brit hírügynökség által kedden elért külügyminisztériumi segélyvonal.

Dmitro Kuleba külügyminiszter az X közösségi portálon ugyanakkor azt írta: "az ukrán kormány hamarosan magyarázatot ad a külföldön élő katonaköteles korú férfiaknak nyújtott konzuli szolgáltatásokról".

Ukraine Crisis / Western Ukraine
A háború kezdetén rengetegen döntöttek úgy, hogy külföldre menekülnek a harcok elől. A fotó a lengyel-ukrán határ közelében készült 2022. február 27-én 
Fotó: Kunihiko Miura / Forrás: The Yomiuri Shimbun / AFP

Hozzátette, az általa elrendelt intézkedések célja, hogy helyreállítsák a mozgósítási korú férfiakkal szembeni "méltányos" bánásmódot. Mint írta, 

a külföldön tartózkodás nem mentesíti az állampolgárt a haza iránti kötelezettségei alól.

Oroszország előretört a fronton

Oroszország elfoglalta a Donyeck régiójában lévő Novomihajlivka települést, és négy frontszakaszon sikerült előretörnie – írja az orosz védelmi minisztérium.

Ukrajna orosz repülőgépeket lőtt le

Ukrajna állítólag több orosz repülőgépet is lelőtt egy régi, szovjet gyártmányú S-200-as légvédelmi rendszerrel - írja a Kyiv Independent.

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők a nap folyamán 16 különálló támadásban hat csapást mértek Szumira - közölte a regionális adminisztráció április 22-én.

Ursula von der Leyen és Joe Biden több háborút akar

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Joe Biden amerikai elnökkel egyeztetett hétfőn, majd kedden a Politico hírlevelében érkeztek részletek a tárgyalásról.

Száz szónak is egy a vége: Ursula von der Leyen „ragaszkodott” ahhoz, hogy Európa nem fog „szusszanásnyi szünetet sem tartani” Kijev támogatásában - számol be róla a Magyar Nemzet.

Az Európai Bizottság elnöke szerint azért kell fenntartani Ukrajna támogatását, mert amennyiben Oroszország sikerrel járna Ukrajnában, az történelmi fordulópontot jelentene az európai biztonság szempontjából, és mind Európa, mind az Egyesült Államok számára hatalmas költségekkel járna. 

Minden eddiginél nagyobb katonai segélyt nyújt a brit kormány Ukrajnának

A Downing Street szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint az 500 millió font (230 milliárd forint) értékű új segélyprogramot Rishi Sunak miniszterelnök jelenti be lengyelországi látogatásán.

A londoni kormányfői hivatal hangsúlyozta, hogy 

a mostani csomaggal együtt Nagy-Britannia a jelenlegi pénzügyi évben 3 milliárd font (1375 milliárd forint) katonai támogatásban részesíti Ukrajnát.

A brit kormány a háború kezdete óta csaknem 12 milliárd font (5500 milliárd forint) értékű katonai, humanitárius és gazdasági segítséget nyújtott Ukrajnának.

A Downing Street keddi tájékoztatása szerint az újabb szállítmányban egyebek mellett hatvan különböző könnyű katonai vízijármű, több mint 1600 csapásmérő és légvédelmi rakéta, Storm Shadow típusú, nagy hatótávolságú irányított precíziós rakéták, négyszáznál több szárazföldi katonai jármű és csaknem négymillió, kézifegyverekhez való lőszer szerepel majd.

A bejelentéshez fűzött nyilatkozatában Rishi Sunak brit miniszterelnök úgy fogalmazott: Ukrajna védelme egész Európa biztonsága szempontjából létfontosságú, mivel ha "Vlagyimir Putyin orosz elnöknek megengedik, hogy agressziója sikerrel járjon, akkor nem fog megállni a lengyel határnál".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon közölte, hogy telefonbeszélgetést folytatott a brit miniszterelnökkel. Az államfő közlése szerint Sunak tájékoztatta őt arról, hogy Nagy-Britannia az eddigi legnagyobb, félmilliárd fontos védelmi támogatási csomagot különítette el Ukrajnának. Kiemelte, hogy mindenre, ami a listán szerepel, "igazán szüksége van Ukrajnának a csatatéren". 

Hálás vagyok az Egyesült Királyságnak és személyesen a miniszterelnöknek, amiért ilyen erős támogatást tanúsítottak, valamint a védelmi együttműködés továbbfejlesztésére való hajlandóságukért, különös tekintettel a tengeri és a nagy hatótávolságú képességekre 

- fogalmazott Zelenszkij. A beszélgetés során szó esett az orosz vagyonelkobzás hatékony modelljének megalkotásáról, valamint a közelgő svájci békecsúcsról és az Európai Politikai Közösség nagy-britanniai csúcstalálkozójáról is.

A londoni kormányfői hivatal keddi tájékoztatása szerint Sunak Varsóban találkozik Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, akinek felajánlja, hogy a brit királyi légierő (RAF) egy századnyi Typhoon harci repülőgépe jövőre Lengyelországba települ és részt vesz a NATO légtérellenőrzési tevékenységében.

Sunak és Tusk kedden közösen tárgyal a lengyel fővárosban Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is az európai biztonsági kérdésekről és Ukrajna támogatásáról.

A brit miniszterelnök ezután Berlinbe utazik, ahol Olaf Scholz német kancellárral találkozik.

Odesszai lakónegyedet ért támadás

Az orosz erők drónokkal csaptak le egy odesszai lakónegyedre április 23-án hajnalban. Hét ember, köztük két gyerek megsebesült – jelentette az ukrán déli védelmi erők.

16 Shahed drónból 15 megsemmisült

Az ukrán légvédelmi egységek a 16 Shahed típusú drónból 15-öt megsemmisítettek, amelyeket Oroszország az éjszaka folyamán indított – jelentette a légierő április 23-án reggel.

Brit vadászgépek

A Lengyelországba látogató brit miniszterelnök várhatóan bejelenti, hogy az Egyesült Királyság felajánlja egy RAF (Royal Air Force - Brit Királyi Légierő) Typhoon vadászgépszázad telepítését, amely a jövő évben a NATO kötelékében végezne rendfenntartó repüléseket Lengyelország egén.

Putyin nem állna meg

Rishi Sunak azt mondta: "Ukrajna megvédése Oroszország brutális ambícióival szemben létfontosságú biztonságunk és egész Európa számára. Ha Putyinnak megengedik, hogy sikeres legyen ebben az agressziós háborúban, nem áll meg a lengyel határnál. Az ukrán fegyveres erők továbbra is bátran harcolnak, de szükségük van a támogatásunkra."
Grant Shapps brit védelmi miniszter megismételte, hogy az Egyesült Királyság elsőként szállított NLAW páncéltörő rakétákat, modern harckocsikat és nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának.

Létfontosságú felszerelés

Az 500 millió font mellett az Egyesült Királyság útnak indítja Ukrajnába az eddigi legnagyobb katonai felszereléscsomagot, benne mintegy 400 szállító- és páncélozott járművel, 60 hajóval, 1600 csapásmérő- és légvédelmi rakétával, valamint négymillió lőszerrel. Egyelőre nem világos, hogy mindez mennyibe fog kerülni, egyelőre a brit védelmi minisztérium költségvetéséből oldják meg a finanszírozást.

500 millió font

Rishi Sunak brit miniszterelnök várhatóan egy 500 millió font értékű segély adományozását jelenti be Ukrajnának. Tisztviselők szerint a segély a kincstári tartalékokból származna, lőszer, légvédelem, brit drónok és mérnöki támogatás szállítására szolgál majd az ukrán frontvonalon.

A brit kormányfő kedden Lengyelországba utazik, hogy megtegye a bejelentést, amellyel az Egyesült Királyság ebben a pénzügyi évben összesen 3 milliárd fontnyi segélyt nyújt Ukrajnának.

Kétoldalú megállapodás

Ukrajna és az Egyesült Államok képviselői elkezdtek dolgozni egy kétoldalú biztonsági megállapodáson. 

"Igazi példa értékű megállapodás körvonalazódik, amely nemcsak nagyobb biztonságot nyújt népünk számára, hanem elősegíti, hogy az egész európai történelem a helyes irányba és csak békében haladjon" - mondta a tervezetről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Lerombolt tévétorony

Nyilvánvaló megfélemlítésnek nevezte Volodimir Zelenszkij az oroszok legutóbbi harkovi akcióját, amellyel súyos károkat okoztak a harkovi tévétoronyban. 

Az ukrán rendőrség nyomozói vizsgálják a törmeléket a harkovi televíziótoronyban, miután 2024. április 22-én az oroszok csapást mértek a szerkezetre
Fotó: Sergey Bobok / Forrás: AFP

Ezzel jelentősen szűkült a környéken élők információhoz való hozzáférése. 

Az oroszok rakétával törték ketté Harkov tévétornyát:

Az ukrán elnök napi videójában jelentette be, hogy azonnal megkezdték a károk felmérését és a jeltovábbítás visszaállítását.

Négy prioritás

Napi videójában négy prioritást határozott meg az ukrán elnök a háború folytatásával kapcsolatban: légvédelem, modern tüzérség, nagy hatótávolságú képesség és annak biztosítása, hogy az amerikai segélyek a lehető leggyorsabban megérkezzenek.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 4312 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3638 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 14 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában