Állatvilág

2010.04.16. 14:53

Szavazzon a legszebb közönségdíjas kedvencre! - döntő

Szavazzon Vas megye legszebb kutyáira és macskáira és gazdi hasonmásaira! Április 17-én 0:00 órakor elindul és április 30-én 24:00 órakor ér véget a döntő, amely kategóriánkénti első három helyezettje értékes díjakat nyer!

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Március 9-én indított versenyünkre megannyi kedvenccel neveztek be olvasóink, megközelítőleg 750 kutyát és 290 macskát regisztráltak, emiatt kétfordulós szavazást írtunk ki, amely első fordulója, azaz selejtező köre április 3-án 0:00-kor kezdődött és április 15-én 24:00 órakor ért véget (A selejtező kör eredményeit, helyezettjeit, ide kattintva tekintheti meg). A selejtező körből kategóriánként az első 50-50 helyezett jutott tovább a döntőbe, akikre április 17-én 0:00 órakor induló és április 30. 24:00 óráig tartó időszakban lehet szavazni.

A selejtező körben használt regisztrációk élnek, a már korábban szavazóknak nem kell újra regisztrálniuk. Akinek regisztrációs problémája van, segítséget a [email protected] e-mail címen kérhet. Egy-email címről kétóránként lehet szavazni.

A szavazás módja
Kérünk mindenkit, hogy vegye figyelembe, hogy JÁTÉK-ról van szó. A verseny elején jeleztük, hogy közönségszavazást tartunk, azaz a legtöbb voksot elérő jelöltek lesznek a győztesek - minden internetes vetélkedésnek ez az alapja. Ezért nem akartunk korlátot szabni sem méretre, fajtára stb. – aki feltöltötte a kedvencét, elfogadta feltételeket, azok között pedig jeleztük, hogy nem szakmai szavazásról van szó. A kiírásban nem szerepelt se zsűri, se más grémium, egyedül a kapott szavazatok száma lesz a döntő mind a selejtezőben, mind a döntőben.

A selejtező körben kapott szavazatok csak a bejutás eldöntésére szolgálnak, a döntőben minden jelölt tiszta lappal indul, vagyis előről kezdődik a szavazás, a jelöltek nem viszik magukkal a kapott szavazatokat.

IP vagy e-mail alapú szavazás:
Az IP-alapú (a számítógép internetes azonosítója) szavazásoknál mind a fix, mind a dinamikus címekkel problémák adódhatnak. Nagyobb szervezetek, cégek gépei általában fix címmel (több gép ugyanazt az azonosítót használja) rendelkeznek, így ha onnét valamelyik gépről szavaztak, több voksot nem fogad el a rendszer. A dinamikus címeknél megvan a veszélye, hogy olyat kap valaki a szolgáltatótól a belépésnél, amellyel már voksoltak. Az e-mailhez rendelt szavazásnál ezek nem fordulnak elő – viszont így regisztrálni kell – a fentiek miatt döntöttünk úgy, hogy az e-mailes verziót választjuk az IP-címes, egyébként hasonló módon időkorlátosra tervezett szavazás helyett.

Miért van szükség időkorlátra?
Ha nem korlátoznánk két szavazat között eltelt időt, akkor bármennyit lehetne klikkelni egy jelöltre. Az időkorlát segít valamennyire kiegyenlíteni a különböző netezési szokásokat.

Regisztráció:
A regisztráció valamennyi kutya/macska oldalán elintézhető. Utána a postafiókban egy aktiváló link érkezik, erre kattintva lesz "éles" az adott e-mail. Utána a jelölt oldalán a felhasználó névvel és jelszóval leadható a szavazat - egy mail-címről kétóránként. Az időnkénti regisztrációs problémák miatt, ha nem fogadja el a rendszer a bejelentkezést, akkor a [email protected] címen kérhető felhasználó név és jelszó.

Hogyan fordulhat elő, hogy valaki nagyságrendekkel több voksot kapott, mint a többiek?
A fentiekből következően az e-mail címes és időkorlátos szavazást nehéz kijátszani, ráadásul a szavazás állását is kitettük, hogy teljesen publikus legyen a szavazás. Az adatok viszont azt mutatják, hogy néhány jelölt tetemes előnyre tett szert. Ennek egyetlen oka van: az eltérő internetezési szokások és a közösségi hálózatok használata. Kétségtelen, hogy az utóbbiban a ifjabb korosztály előnyt élvez: a fiatalok több közösségi portálnak (iwiw, myvip, facebook stb.) tagjai és több százas (vagy ezres) ismeretségi körük van. Ha őket mozgósítják (és csak bizonyos hányaduk vesz részt aktívan a szavazásban), könnyen tudnak szavazatokat gyűjteni. Ezen technikák használata nem tilos, mint ahogyan az ismerősök meginvitálása a voksolásra. Minden jelöltnek saját szavazóoldala van, (pl. http://kepek.vasnepe.hu/cgi-bin/kepek/index.cgi?gID=11996&view=galeria#szavaz) ez elküldhető e-mailben, meginvitálhatóak a szavazásra az ismerősök, barátok.

IDE KATTINTVA SZAVAZHAT A KUTYA KATEGÓRIA JELÖLTJEIRE

IDE KATTINTVA SZAVAZHAT A MACSKA KATEGÓRIA JELÖLTJEIRE

IDE KATTINTVA SZAVAZHAT A KEDVENC/GAZDI HASONMÁS KATEGÓRIA JELÖLTJEIRE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!