Állatvilág

2011.08.13. 06:32

Erszény helyett tarisznyában él Zsákos Frodó, pesti kenguru (videóval)

Nappal már társaival van, de estére még visszamászik a tarisznyába Tarisznyádi-Zsákos Frodó, a Fővárosi Állat és Növénykert kiskenguruja.

Vas Népe

A kis derby-kenguru kölyök még márciusban pottyant ki anyja erszényéből a Budapesti Állatkertben. Ilyen eset sajnos a természetben is előfordul, olyankor azonban szinte biztos a kiskenguru pusztulása, ugyanis sem az anyaállat nem tudja visszatenni kicsinyét, sem a csemete nem tud visszamászni az erszénybe. Állatkertben élő kenguruknál annál nagyobb a kölyök túlélési esélye, minél idősebb korban esik ki a biztonságot nyújtó erszényből.

Frodó 370 grammos volt és körülbelül 5 hónapos lehetett, amikor kipottyant. Az állatkerti gondozók azóta nevelik, mivel az anyaállat erszényébe nem tudták visszajuttatni. Búvó- és pihenőhelyként egy tarisznyát alakítottak át erszénypótlóvá, a testhőmérsékletűre melegített kecsketejet pedig cumisüvegben kínálják az apróságnak.

Július végén megkezdték a most már kilenc hónapos és két kilogramm tömegű állat kiszoktatását a többi kenguru közé. Jelenleg a nappalokat a kifutón tölti, éjszakára azonban még visszatérhet a műerszénybe, és bár a szilárd táplálékot is elropogtatja, naponta négyszer tejet is szokott még kapni.

További információk a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!