Állatvilág

2013.12.11. 12:50

A vidra félénk állat

Cinege. Ez a címe a vasi természetvédelmi egyesület lapjának, amelyből a megyénkben folyó legújabb madártani és természetvédelmi programokról tájékozódhatunk. A most megjelent számból arról, hogyan alakult a lassan elmúló esztendő.

Némethy Mária

A Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület gondozásában megjelent a Cinege, a Vasi Madártani Tájékoztató 18. száma. A kiadványban olvasható írások elsősorban a Vas megyében folyó madártani és természetvédelmi programok legújabb eredményeiről számolnak be. Mikről? Dr. Gyurácz József, az egyesület elnöke, a Cinege szerkesztője máris sorolja:

– Felmérésekkel bizonyították, hogy az Őrség kaszálógyümölcsöseiben 38 madárfaj még rendszeresen fészkel, de a gyümölcsösök beépítése, karácsonyfa teleppé alakítása, a kaszálások elmaradása, valamint a kóbor macskák és kutyák növekvő száma miatt számuk jelentősen csökkenhet a következő években.

Ez a hód a Rábán, a rumi erdő egyik holtágában lakott, augusztusban sikerült lencsevégre kapni. Fotó: Baumgartner Tibor

A Vas megyében is ritka, világszerte veszélyeztetett madárfaj, a haris egy példányának fészkelőhelyét óvták meg a kaszálástól a kőszegi Alsó-réten 2013 nyarán.

Nem éppen jó hírek is szerepelnek a Cinegében, dr. Gyurácz József ezekről is beszámol;.

– A Kőszegi-hegység erdeiben fészkelő, fokozottan védett kis légykapó állománya a védelem ellenére tovább csökkent az utolsó évtizedben, mindössze nyolc éneklő hímet jegyeztek fel 2013-ban. Sajnos a korábbi évekhez képest az ugyancsak fokozottan védett hamvas rétihéják száma is kevesebb volt az idén a Marcal-medencében. Mindössze egy helyen találtak egy öt párból álló fészkelő kolóniát.

Az egyesület vezetésével 237 gólyafészket regisztráltak a felmérők Vas megyében 2013-ban, de csak 182-t foglaltak el a fehér gólyák és csak 164 pár költött sikeresen. Összesen 460 fióka repült ki a vasi fészkekből. A legnagyobb gólyasűrűséget (8,62 pár/ 100 négyzetkilométer) a körmendi, a legkisebbet a celldömölki (3,6 pár/ 100 négyzetkilométer) járásban tapasztalták. Négy gólyafészek volt (Boba, Kám, Őriszentpéter, Pósfa), melyek mindegyikéből 5-5 fióka repült ki.

A Tömördi Madárvártán idén lényegesen kevesebb (4595 példány) madarat gyűrűztek, mint tavaly, melynek oka valószínűleg az idei, átlagosnál hidegebb, csapadékosabb tavasz és a nyári kánikula miatti nagyobb fiókapusztulás lehetett. A három leggyakoribb gyűrűzött madárfaj a barátposzáta, a vörösbegy és csilpcsalpfüzike volt idén, míg először gyűrűztek egy-egy bölömbikát és kis vízicsibét.

– A helyi erdők jó, természetközeli állapotát jelzi a nyolc hazai harkályfaj előfordulása, melyeknek az éves fogások alapján stabil állományai fészkelnek a Tömörd közeli erdőkben, bokrosokban - közli a madártani egyesület elnöke. – A Vas megyében nagyon ritkán előforduló fajokból is megfigyeltek egy-egy példányt a vasi madarászok. Közülük kiemelendő az énekes hattyú, bütykös ásólúd, feketenyakú vöcsök, szirti sas, törpesas, nagy goda, uráli bagoly és a karmazsinpirók bizonyított előfordulása.

Található a cinegében igazi sikertörténet is. A nagy pirók az észak-európai fenyvesek fészkelő madárfaja, harmadik ausztriai előfordulását (1920 óta nem látták Ausztriában!) a Nyugat-magyarországi Egyetem biológus hallgatói és oktatói bizonyították raxi (egy hegycsúcs az Alpokban) terepgyakorlatuk alkalmával.

A madarakkal kapcsolatos új eredmények mellett a Rábán egyre gyakoribb vidráról, hódról, a különleges megjelenésű nyári pajzsosrák tömördi, a jelzőrák és a csemegesulyom hínárnövény Abért-tavi előfordulásáról is olvashatunk a Cinege legújabb számában.

A Cinegét olvasni élvezetes annak, aki kötődik a természethez. Ebben a legújabb számban írja például Baumgartner Tibor:„A vidra óvatos és félénk állat. Bár éjszakai vadász, azért nappal is vadászgat.

Ha vízen közlekedek, akkor minden utamon látok egy-egy példányt a kora reggeli órákban. Egyszer napközben láttam, amint egy vidra egy kilós halat vitt a partra. Ettől a helytől lejjebb kikötöttem a kenuval és óvatosan visszasétáltam a parton. A hal nagy részét addigra már megette, majd eltűnt...

A nagy találkozásom a vidrákkal az idén februárban volt. Kenuval jöttem a folyón lefelé és a rumi erdőn letáboroztam egy hétre. ...a táborhelyhez közel, az uszadékfák között a vízben három vidra játszott, vadászgatott. 15 percig ott voltak. Tudtam fényképeket készíteni róluk...Aztán, mintegy varázsütésre eltűntek a mélyben."

Címkék#vidra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!