Állatvilág

2015.07.21. 09:46

Ön mennyit gyalogolna egy kiadós dagonyázásért? - A hőségben itatják az állatokat az Őrségi Nemzeti Parkban

Őriszentpéter – A nagy hőségben az állatoknak is szükségük van a folyadékpótlásra. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai fokozottan ügyelnek arra, hogy eleget igyanak a jószágok.

Bajdó Bettina

A nagy meleget nem csak az emberek, de az állatok is nehezen viselik. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a nemzeti park jószágait hogyan hűtik a nagy forróságban.

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy a nagy hőségben ők is odafigyelnek az állatok többször itatására.

- Annak érdekében, hogy az állatok folyamatosan vízhez jussanak, egy pályázat segítségével a legelőink egy részén tudtunk kutakat ásni – folytatta az igazgató. – Ez nagyon praktikus és segít a spórolásban is, hiszen ezekre a területekre nem lajtoskocsival kell szállítanunk a vizet. Vannak azonban olyan legelőink is, ahol ez még nem biztosított. A nagy hőségben naponta ide kétszer is jár a vízzel teli autó.

Tavaly a nagy melegben egy kis dögönyözéssel kényeztették az állatokat. Nagy Dorina, az akkor még csikó, „Lotti” keresztanyja is megsimogatta kedvencét az istállóban
Fotó: Szendi Péter

A vadon élő állatok természetes ösztönükből adódóan alkalmazkodnak a környezethez, hőség idején megkeresik a hűvös helyeket. Az igazgató hozzátette, hogy nekik is segítséget nyújtanak a nagy melegben. Az erdészettel közös pályázatuk révén víztárolókat helyezhettek ki a patakok mentén. A kisebb vízfolyású patakok ugyanis a nagy melegben kiszáradnak, az állatok pedig, ha itt nem találnak vizet, akkor továbbállnak. Az igazgató kiemelte még, hogy ennek ellenére előfordulhat, hogy több szarvas, vaddisznó vándorol, ők ugyanis nagyobb távolságokat is megtesznek a hűsítő víz vagy egy kiadós dagonyázás érdekében.

A nemzeti parkban a legelőket is úgy alakították ki, hogy legyenek árnyékos helyek, azonban az állatok hozzá vannak szokva a napfényhez, nem viselik rosszul a meleget. Ha mégis úgy gondolják, hogy hűsölni akarnak, akkor behúzódhatnak a lombok alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!