Állatvilág

2015.08.12. 14:01

Minden kutya vágyik a pedikűrre - Sokféle ápolást igényelnek a házi kedvencek, amit a gazdi köteles elvégezni

Szombathely – Annak érdemes állatot tartani, aki veszi a fáradságot, és megfelelően gondoskodik a házi kedvencéről.

Lisztmayer Zsófia

Manapság egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy a szerető gazdi kozmetikushoz viszi kedvencét. Bár bizonyos ápolási feladatokat akár otthon is el lehet végezni, néhány dolgot érdemes a szakemberekre bízni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a háziállatok megfelelő ápolása. A szőr, a fül, és a karmok tisztántartása nem esztétikai szempontból is fontos, de akár egészségügyi problémái is lehetnek az elhanyagolt állatoknak.

Gáspár Adrienn 18 éve végzett kutyakozmetikusként. Megtudtuk tőle, hogy sok vendége rendszeresen, tehát körülbelül hathetente, kéthavonta jár kutyakozmetikába. Egy kezelés másfél órás, ez idő alatt kibontja a páciens szőrét, megfürdeti, majd következik a szárítás, nyírás, fültisztítás, karomvágás és a szemtisztítás.

– Rengeteg gazdi egyáltalán nem fésüli otthon a kutyáját, vagy éppen az állat nem engedi ezt. Nemrég például behoztak egy egyéves kutyát, amellyel még egyáltalán nem foglalkozott senki. Hatalmas szőre volt, a bőre teljesen tönkrement, a szőr minősége pedig gyengült, mivel nem jutott levegőhöz, és így nem fejlődött rendesen. A tisztaság fél egészség, ez az állatoknál sincs másképp. A fürdetéssel ugyanez a helyzet: sokan mondják, hogy nem tesz jót a gyakori fürdetés, de ez nem így van. Akkor kell megfürdetni a házi kedvencünket, ha piszkos, és hígított, speciális kutyasampont érdemes használni. A kutyák csak a mancsukon keresztül és lihegéssel tudnak lehűlni, így egy koszos, szőrrel benőtt mancs rontja a hőleadási képességet. Az embernek is jobb érzés egy ápolt kedvenccel együtt lenni. – mondta el Adrienn.

Kobe jó kezekben van: Gáspár Adrienn éppen a mancsszőrt vágja, amelyet óvatosan kell végezni. Fotó: Unger Tamás

A különböző fajták jellemzői miatt kutyavásárlás előtt mindenképpen át kell gondolnunk, hogy az adott eb milyen gondozást igényel. Amennyiben valakinek nincs lehetősége, ideje vagy éppen kedve arra, hogy megadja az állatnak a szükséges gondoskodást, akkor érdemes egy olyan fajtát választani, ami nem igényel sok foglalkozást.

– A hosszabbszőrű fajtáknál szinte kétnaponta, de akár naponta is ki lehet fésülni a bundát. A cicáknál is rendkívül fontos a szőr ápolása, hiszen a vedlésnél kihullott szőr becsomósodhat. Kezeltünk egy olyan cicát is, amelynek annyira összecsomósodott a szőre, hogy ahogyan húzta a bőrét, az egyszerűen kilyukadt. Aki állatot szeretne, legyen tisztában azzal, hogy mit vállal. A szőr azért van, hogy óvjon, ápoljon és takarjon. Télen melegíti, nyáron hűsíti az állatot. A gazdik részéről időnként sajnos vannak fajtaellenes kérések, amiket nem szeretünk teljesíteni. A fajtára jellemző tulajdonságokat ugyanis nem szabad megváltoztatni. Az uszkár például egy igazi műalkotás: élmény, hogy magasra tartott fejjel és farokkal, peckesen lépegetve távozik tőlünk – tette hozzá a kutyakozmetikus.

Adrienn szerint bizonyos dolgokat nem érdemes egy gazdinak otthon elvégezni. A kutyák mancsszőrét például nagyon körültekintően kell levágni, nehogy megsértsük vele az állatot. A mancsszőr visszavágása azért fontos, mert egyrészt így nem csúszik majd az eb lába, valamint a hőleadást is segíti.

– Karomvágással semmiképpen ne próbálkozzunk otthon. A macskának ebből a szempontból szerencséje van, mivel szereti koptatni a karmát. A fültisztítás egy részét azonban akár otthon is megoldhatjuk: vannak fültisztító folyadékok, amelyeket hetente egyszer lehet használni. Ahogyan a saját fülünkkel is tesszük, át kell törölgetni az állat hallószervét a hallójáratig egy vattakoronggal, de fontos, hogy ennél beljebb ne nyúljunk. Ez viszont kevés, a legtöbb kutyának ugyanis szőr nő a fülébe. Másfél, kéthavonta érdemes ezért szakemberhez fordulni. Ilyenkor egy speciális eszközzel távolítom el a szőrt, de ez egyáltalán nem fáj a kutyának, a szőr ugyanis puha zsírágyból nő ki. Volt nálunk a minap egy kutyus, amelyiknek be volt gyulladva a füle, így javasoltuk, hogy forduljanak állatorvoshoz. Ezért is érdemes kutyakozmetikushoz fordulni, hiszen mi észrevesszük azt, amit esetleg egy gazdi nem – tette hozzá.

A szombathelyi kutyakozmetikushoz a kutyákon és cicákon kívül tengerimalacok és nyuszik is járnak. Bár nincsenek különbségek a különböző állatfajták ápolásával kapcsolatban, Adrienn kihangsúlyozta, hogy egy nyuszi szőrét meg se próbáljuk otthon lenyírni, mivel könnyen sokkot kaphat a házikedvenc. A kisállatokról való gondoskodás azonban minden gazdinak kutyakötelessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!