Állatvilág

2015.09.16. 08:41

Két nap alatt jutott Görögországba és Törökországba két szalakóta

Közel száz szalakótát jelölnek meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai az elkövetkező években. Az első két műholdadós madár szeptember 7-én kezdte meg tudománytörténeti jelentőségű repülését a mindeddig ismeretlen afrikai telelőterület felé, és kevesebb, mint egy hét alatt már négyezer kilométert repült.

Némethy Mária

2008-tól napjainkig 17 madárfaj 212 egyedét (!) jelölték meg a kutatók különböző típusú műholdas jeladóval Magyarországon. Ezt az impozáns fajlistát az idei nyártól a szalakóták is színesítik.

Fotó: Magyar Madártani Egyesület

- A faj egyedszáma egész Európában jelentősen lecsökkent, a szalakóta több nyugat-európai országból mára már kipusztult. A Kárpát-medence állománya egyelőre stabil, így ennek védelme, megőrzése kifejezetten fontos a faj európai uniós jövőjét illetően. Szalakótáink vonulási útvonalai és telelőterületei szinte egyáltalán nem ismertek. A vonulási útvonalak pontosabb ismerete segítheti a különböző veszélyeztető tényezők csökkentését, az ismert pihenő- és telelőhelyek védelmét - közli Orbán Zoltán, az egyesület munkatársa.

A kifejlett tojó „Csele” és a hasonlóan legalább másodéves hím „Pétör” június 9-én és 10-én kapta meg a mindössze 4,5 gramm tömegű jeladóját.

A két jeladós szalakóta szeptember 7-én kezdte meg a vonulást. Két nappal később már mintegy 1.200 kilométert megtéve Görögországban és Törökországban voltak, és „toronyiránt” indultak tovább a Földközi-tenger nyílt vize felett. Az időpont- és útvonalválasztást valószínűleg a térség szélviszonyai is befolyásolták. A globális széltérkép aktuális adatai alapján a madarak repülését a tenger, majd a Szahara felett is kedvező, észak-déli áramlás segítette.  Érdekes, hogy miközben a hatalmas szárnyfesztávú fehér gólyáink Afrika felé tartva többnyire kerülik a nyíltvízi átkelést, és inkább keletről, a szárazföld felett kerülik meg a Földközi-tengert, a jóval kisebb szalakóták nem idegenkednek a közvetlen átrepüléstől. Észak-Afrika partvidékét szeptember 10-én érték el, másnap pedig már Dél-Egyiptomban, illetve Líbia és Csád határvidékén repültek. Két nappal később, szeptember 13-án, összesen közel négyezer kilométert megtéve Kelet-Csádig jutottak, és nagy valószínűséggel tovább repülnek. Remélhetően kitart a két madár szerencséje és végre kiderül, hogy a Magyarországon fészkelő szalakóták Afrika mely térségében töltik a telet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!