Állatvilág

2016.01.04. 20:18

Valóban hasznos a kutyaruha?

Sokan még most is ódzkodnak attól, hogy ruhát adjanak a kutyájukra, viszont szerencsére egyre több gazdi látja be, hogy kedvence egészsége védelmében bizony szükség van rá.

Vadas Krisztina

Dr. Kiss Anna állatorvos beszélt arról, hogy miért is fontos, hogy kutyáinkat séta közben felöltöztessük a hidegebb napokon.

- A ruha beszerzése a lakásban tartott kutyáknál a legfontosabb, főleg most, hogy bejött a fűtési szezon. Mikor kivisszük őket sétálni, akkor olyan hőmérsékletkülönbségnek vannak kitéve, amelyet a szervezetük nem biztos, hogy tolerál. Főleg akkor lehet baj, ha nem aktív, nem mozog, hanem csak sétál vagy szaglászik a kutya. A megfázás vagy felfázás veszélye leginkább a kistestű kutyákat fenyegeti, akik közel vannak a talajhoz, ahol amúgy is hidegebb van. Az ő esetükben még fontosabb a ruha. Azt nem mondom, hogy cipőt is adjanak rájuk, mert azt már én is túlzásnak tartom - mondta az állatorvos. Sok gazdi nem tud róla, hogy létezik azonban egy csodakrém , amellyel cipő nélkül is megvédhetjük kedvenceink tappancsait a sérülésektől: ez a mancskrém.

Az állatorvos elmondta: a mancskrém használata főleg esős időben javasolt, mert megvédi a tappancsokat a sérülésektől és a baktériumoktól. A téli időszakban is ajánlott a használata, mert megakadályozza, hogy a járdára vagy az útra szórt só felcsípje a kutyák talpát. Emellett véd az éles jégdarabok okozta sérülésektől is.

Mint az emberi ruháknál, a kutyaruháknál is vannak különböző fajták.

Dr. Kiss Anna állatorvos is felöltözteti a kedvenceit a téli hidegben. Javasolja, hogy a kisebb termetű kutyákra adjanak kabátot a gazdik

- Vannak kötött kutyaruhák, amiket száraz időben hordhatnak az ebek, és vannak olyan darabok, amik vízlepergetősek, tehát ezeket bármilyen időben lehet használni.

Esős, havas időben azért ajánlott felöltöztetni a kutyust, mert nem lesz a bundája nedves, így sokkal kisebb az esélye a megfázásra. A vízhatlan ruhákon belül is vannak olyanok, amelyek csak esőkabátok, tehát nem béleltek. A béleltekből szintén többféle akad: a bélés vastagsága változhat a ruhadarabok esetén, így minden időjáráshoz megfelelőt tudunk választani kedvencünknek - hangsúlyozta dr. Kiss Anna.

Kíváncsiak voltuk arra is, hogy vajon a kutyaruháknál is vannak-e meghatározó divatok: - Biztos, hogy itt is vannak trendek, de sokkal jellemzőbb a ruhaválasztásnál a gazdi ízlésvilága. Sokan szeretik az egyszerűbb ruhákat, de van olyan is, aki a saját ízlésének megfelelő darabot választ a kedvencének. Vannak olyan gazdik, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy szuka kutyára csak rózsaszínt vagy pirosat adjanak, ezt szerintem egy kicsit már túlgondolják - tette hozzá az állatorvos. - Ami engem, mint állatorvost zavar, az az, hogy nem figyelnek oda a kutyaruhák gyártásánál arra, hogy a kan kutyáknak való ruhákat jobban kivágják ott, ahol az ivarszervük van. Sokszor előfordul, hogy a kan kutya véletlenül lepisili a ruhát, mert túl hosszan odalóg.

Ezenkívül viszont egyes ruháknak olyan kényelmi kialakításai is vannak, amelyek tényleg jók: például a lecsatolható kapucni vagy a lecipzározható hátsórész. Sokszor fényvisszaverő csíkokat is varrnak a ruhára, ami az esti sétáknál különösen hasznos lehet - mondta Kiss Anna.

- Amit még fontosnak tartok a ruhákkal kapcsolatban kiemelni az az, hogy a ruhahasználat elősegíti a szőrzet loncsosodását, filcesedését. Ezért télen sem szabad elhanyagolni a szőrzet megfelelő ápolását. Otthon mindenképp fésüljük ki a bundát, de ha kell, ilyenkor is vigyük el kozmetikába az ebet - tette hozzá az állatorvos.

 

Címkék#kutyaruha
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!