Állatvilág

2016.02.04. 13:10

Szerinted boldog a kutyusod? - 10 jel, ami arra utal, hogy teljesen elégedett az életével négylábú kedvenced

Minden gazdi vágya, hogy minél boldogabbá tegye kutyáját. Sokan aggódnak, vajon mindent jól csinálnak-e. Persze egyszerűbb lenne, ha kedvenceink beszélni tudnának, de amíg az evolúció ezt nem teszi lehetővé, addig íme néhány jel, ami arra utal, hogy kutyusaink teljesen elégedettek.

Vadas Krisztina

IZGALOM ÉS ÖRÖM
Izgága kutya vár az ajtóban, amikor hazaérsz? Igazi örömmámor lesz úrrá rajta, mikor meglátja a kezedben a pórázt? Folyamatosan csóvál, amikor játszatok? Ezek a jelek mind-mind arra utalnak, hogy a kutyád teljesen egészséges és boldog lelkiállapotban van. Egy rosszkedélyű kutyát semmi sem hoz lázba.

TÁRSASÁG
Egy boldogtalan kutya nem kívánja sem az emberek, sem az állatok társaságát: inkább a helyére húzódik, másik helyiségbe megy, ahol egymagában lehet. Ha kutyusod minden vágya, hogy emberek között legyen, folyton keresi a társaságot, és ő akar a középpontban lenni, akkor nincs ok az aggodalomra: kutyád boldog, és téged is nagyon szeret.

AKTÍV MINDENNAPOK
Szerencsére vagy nem szerencsére, a kutyák egyáltalán nem olyanok, mint a macskák: nem alszanak és fekszenek egész nap. Még az idősebb kutyák is igénylik a mozgást, habár ők már valamivel többet lustálkodnak, mint fiatal társaik. Ha ebed aktív életet él (sokat játszik, szaladgál), akkor semmi gond a kutyussal, biztos lehetsz benne, hogy boldog.

Ez a kép ékes bizonyítéka annak, hogy fotósunk, Németh Ricsi kutyája, Marley nagyon jól van tartva: ez a mosoly az igazi boldogság jele. Fotó: Németh Richárd

TESTTARTÁS
Fontos tudni, hogy a kutyusok érzéseit, belső világát tükrözi a külsejük is. Érdemes alaposan megfigyelni, milyen testtartást vesz fel az eb. A feszült, összehúzott izmok nem éppen boldog lelkiállapotra utalnak, ha viszont relaxált, elernyedt a teste, az ékes bizonyítéka annak, hogy nagyon jól tartod kedvencedet.

TEKINTET
A szem a lélek tükre: ez a kutyák esetében is igaz. Nagyon sok következtetést levonhatunk abból, ahogy kutyusunk néz. Ha boldog az eb, akkor szeme „alapállapotban" van. Érdemes a különböző szituációkban megfigyelni kedvencünk tekintetét, mert így később már ránézésből is megállapíthatjuk, hogy érzi magát a kutya.

JÓ MAGAVISELET
Egy boldog, kiegyensúlyozott kutya szófogadó és nem rongál. Ha arra érsz haza, hogy kedvenced épp a bútort vagy a cipőt rágja, akkor bizony gond van. Lehet, hogy sokáig hagytad magára, és frusztrációját próbálta így levezetni. Ha ezt tapasztalod, dobd le gyorsan a táskát, és irány sétálni, vagy játszani, de akár csak egy alapos simogatás is megteszi: ezek biztosan visszabillentik lelki egyensúlyát.

NYUGODT ALVÁS
Környezete minden rezdülésére felébred, nyugtalan, felületesen alszik? Ha ezek jellemzőek ebedre, akkor érdemes odafigyelni rá, mert valami miatt nem érzi magát teljesen biztonságban. Dicsérd és simogasd meg naponta többször, hogy kialakuljon benne a teljes bizalom: érezze, hogy melletted biztonságban van. A nyugodt kutyusok hosszan és mélyen alszanak, nem kelnek fel sokszor, és kipihenten, boldogan ébrednek.

JÓ ÉTVÁGY
Vannak kutyák, amelyek természetükből fakadóan válogatósak, de egy boldog kutyus majd kiugrik a bőréből, ha a gazdi valami jutalomfalattal vagy finom étellel lepi meg. Ha már nem tölti el izgalom egy-egy finom falat láttán, az aggodalomra adhat okot.

MOSOLY
Hihetetlen vagy sem, egy kutyagazdi pontosan tudja, hogy kutyája ugyanúgy tud mosolyogni, mint az emberek. Egy eb, amikor jól érzi magát és boldog, akkor szája résnyire nyitva van és felfelé húzódik - akárcsak az embereknél. Ha megváltozik kedvencünk mimikája, akkor az rossz közérzetről vagy betegségről árulkodhat.

FAROKCSÓVÁLÁS
Mivel a kutyák nem tudnak megszólalni, különböző testrészeikkel sokat üzennek nekünk. Ilyen testrész a farkuk is. Nem jó jel, ha a kutyus maga alá húzza vagy a lába közé szorítja a farkát. Egy boldog eb farkincája általában nyugodtan égnek áll, vagy ha valamilyen pozitív inger éri, akkor hevesen csóválja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!