Állatvilág

2016.03.09. 13:32

Tücsök és sáska ebédre? – Soroljuk, mi kell a kaméleonnak

Szombathely – Nemcsak attól egzotikus állat a kaméleon, hogy nem természetes közege Közép-Európa, hanem attól is, hogy díszállatnak is viszonylag kevesen tartják. Nem meglepő: körülményes a tartása. Soroljuk öt pontban a legfontosabb kaméleon-információkat!

Bakos Ágnes

Igazi kaméleon-rajongó Bakos Ildikó. Szerinte gyönyörű állat – ezért tartja Vityát. Az öt hónapos hím egy jemeni sisakos kaméleon. Annak ellenére, hogy nem simogatnivaló hüllőről van szó, Vitya azonnal kikérezkedett a terráriumából Ildikó hangjára. Bemutatták a mindennapjaikat.

1. Ilyen a kaméleon

– A sisakja még nőni fog, hiszen hím – mutatta a pompás zöld színárnyalatokat felvonultató kaméleont Ildikó. – Nagyon kényes állat, csak gyakorlott állattartóknak ajánlom – hangsúlyozta többször is. Mint mondta, a „házi szaporítók" ténykedését a saját bőrén tapasztalta meg. Vitya elődje ugyanis Rangó volt. Egy nőstény sisakos kaméleon, aki egyéves volt, amikor elpusztult. Az oka pedig az volt, hogy nem kapott megfelelő ellátást, miután kikelt a tojásából. – Nyolchetes korukig rengeteg vitamint kell kapniuk és folyamatosan UV-B fényt, különben életre szóló hiánybetegségeket szereznek – magyarázta a kaméleontartó. Olyan mértékű kalcium- és vitaminhiány sem ritka, hogy egyszerűen eldeformálódnak az állat csontjai, kidudorodnak a bőre alól, és nem éli túl.

– Az interneten nagyon sok tenyésztő érhető el, de nagyon meg kell nézni, honnan szerzi be az ember a kis kaméleont, nehogy beteg állatot vásároljon. Találtam már olyat, aki postán küldte volna az állatot! Élő állatot! – osztotta meg velünk a legrosszabb tapasztalatait Ildikó.

Lassú állat egyébként a kaméleon, a tojásból is csak 180 nap után kelnek ki. Érdekes, hogy az első perctől fogva tudnak vadászni, akkor muslincákat, lisztkukacot esznek. Fogságban öt-hat évig élnek a kaméleonok. A nőstények megtermékenyítés nélkül is raknak tojást, úgynevezett féktojásokat. Féléves koruktól, tehát az ivaréréstől három-, de akár hathavonta raknak tojás, negyven-hetven darabot. Ehhez speciális hely kell a terráriumban: harminc centiméter magasan virágföldet kell biztosítani neki egy cserépben. Persze a féktojásokat ki kell takarítani a terráriumból az ürülékkel együtt.

– Csak egyedül szabad őket tartani, hiszen területvédő állatok.

Rengeteg a tévhit és téves információ a tartásukról. Például nagyon sok portál hangsúlyozza a párásítást, de a sisakos kaméleonnak erre nincs szüksége, őket naponta kétszer kell itatni. A túl párás levegő nekik bőrbetegséget okozhat, miközben a párduckaméleon tényleg a párásabb levegőt szereti.

2. Ilyen a tökéletes terrárium

A sisakos kaméleon minimum tere egy kilencven centiméter magas terrárium, amelynek az alapja ötvenszer ötven centiméteres legyen. A terráriumban két szellőző rész is van: alul és felül. Állandó, 28 °C-os a levegő hőmérséklete. Ehhez Vityának két lámpa üzemel napi 12 órában, reggel héttől este hétig. Az egyik egy 40 wattos melegítő lámpa, a másik egy UV-B izzó. – Az UV-B lámpánál sajnos igaz, hogy a drágább a jobb, és érdemes is megvásárolni, hiszen az UV-B segíti beépülni a vitaminokat az állat szervezetébe – magyarázta Ildikó. A terrárium berendezésével kapcsolatban sok a fals információ a neten: például van, ahol tőzeget ajánlanak, pedig az veszélyes az állatra nézve, hiszen, ahogy levadássza a tücsköt, sáskát, lenyelhet egy-egy tőzegdarabot, amit aztán nem tud megemészteni. A legjobb, ha a terrárium alján nincs semmi, legfeljebb műfű.

Vitya élettere fikusz és futóka. Az előbbi mérgező, de a kaméleonokra nincs hatással a mérge. A száraz ágakat érdemes változatosan pakolni a terráriumba: legyen vékony és vastag is, hogy különböző nagyságban nyitogassa az ujjait, lábait a kaméleon, akkor izmosodik, edz az állat.

– Bambuszt egyáltalán ne használjunk! Az csúszik, nem tud rajta megkapaszkodni a kaméleon. Aki szeretné díszíteni, akár orchideát is használhat, mutatós lesz a terrárium.

Fontos, hogy a fűtőlámpa ne legyen túl közel a legfelső mászóághoz, hiszen megéghet az állat bőre. Vitya például éppen a legfelső ágat jelölte ki magának „hálószobának", az az alvóága.

3. Élő étel a kaméleon elé!

Ildikóéknál állandó a tücsökciripelés... A konyhaszekrény aljából jön a hang. Műanyag dobozokban, szép rendben, elszeparálva mozognak a tücskök, sáskák, a lisztkukacok és a viaszmolylárvák. Ez Vitya menüje. – Csak élő eleséggel táplálkozik, levadássza őket. Amíg növésben van, napi tíz tücsköt is megeszik egy kaméleon és fontos, hogy szereti a változatos táplálást – mutatta be Ildikó. Szombathely egyébként nincs ellátva „beszerzési helyekkel", Ildikó webshopból rendeli Vitya ciripelő ebédjét. – Kétnaponta kap hat darab tücsköt, utána két napra rá három darab sáskát. Desszert a viaszmolylárva, de abból nem szabad sokat adni, mert nagyon hizlal.

Nemcsak a frissen kikelt kaméleonnak, de a kifejlett példányoknak is fontos a kalcium és a vitamin.

– Van egy speciális vitaminkészítmény, az por formájában kapható – magyarázta a kaméleontulajdonos. Az élő táplálékot egy zacskóba teszi Ildikó, arra önti a vitaminport, összerázza, és kezdődhet a táplálkozás.

4. Nem simogatnivaló!

– Nem simogatnivaló állat, nem szereti – szögezte le Ildikó. Az Vityán is látszik, hogy kézhez szoktatható: nyolchetes kora óta lakik a gazdájával és nagyon szeret kézben lenni, vállra, fejre mászni, meg persze a függönyön pihenni, de nem szereti a simogatást. – Még megfogni sem szabad felülről, hiszen azt támadásnak veszi, csak az álla alá nyúlok, és hagyom mászni – mutatta meg a technikát a kaméleon gazdája. Nem bántanak a kaméleonok, de védekezésből tudnak harapni. A fajtát illetően a párduckaméleon kezesebb állat.

– Gyönyörű díszállat, csak gyakorlott állattartóknak tudom javasolni! Azoknak, akik szeretik a hüllőket. Kisgyerek mellé csak akkor, ha a gyerek megérti, hogy nem fogdoshatja, nem játszhat az állattal – mondta Ildikó.

5. Nem olcsó mulatság

Egy kaméleon, maga az állat nem drága, viszont a megfelelő körülmények biztosítása az. Például egy ideális méretű terrárium legalább 40-45 ezer forintba kerül. Ehhez jönnek még az izzók, aztán azok napi 12 órás működtetése. Az étel, az élő táplálék havonta 6-8 ezer forint – és számoljuk hozzá az utánajárást is, mert nem minden elérhető a helyi kereskedésekben. – Egy darab sáska például 120 forintba kerül, ha éppen van a kiskereskedésben, miközben az internetről negyven forintért rendelem – mondta el a beszerzésről Ildikó. A speciális vitamint is meg kell kapnia a kaméleonnak az élete végéig, ez sem olcsó.

Szóval a kaméleontartás drága, körülményes és még simogatni sem lehet a házi kedvencet – nem meglepő, hogy Szombathelyen viszonylag kevés kaméleontartót találunk. Sőt, az állatorvosi ellátása sem egyszerű, hüllőspecialistát lehet, hogy csak a fővárosban találunk.

Viszont aki szereti a hüllőket, akár csak gyönyörködne az egzotikus küllemükben, annak megéri a fáradtságot és a befektetett időt, pénzt, energiát a kaméleonszeretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!