Állatvilág

2016.04.22. 12:33

Ne nyúljon az őzgidákhoz, bármilyen cukik - Figyelmeztetnek a vasi vadászok

Hamarosan cseperednek az őzgidák és a szarvasborjak szerte a vasi erdőkben is. Óvatlanok a fiatal állatok, de nem árvák és nem betegek – senki ne nyúljon hozzájuk, ezt kérik a vadászok.

Bakos Ágnes

Mozgalmas hetek kezdődnek az erdőkben.

Ilyenkor, a csülkös vadfajok szaporodási időszakában különösen kell ügyelni a természet háborítatlanságára.

Fotó: Szendi Péter

Az őzsuták és a gímszarvas tehenek már május elejétől világra hozhatják a gidákat illetve borjakat, a dámborjak jellemzően május végén, június elején születnek. A kicsinyek életük első heteiben nem tudják követni az anyjukat, így amíg az távol van, addig elfekteti őket a bokrokban, bozótban, magas fűben. A kicsinyek ösztönösen próbálnak elbújni (ezt szolgálja a rejtő szín is), meglapulnak, mozdulatlanok maradnak akkor is, ha valaki a közelükbe megy. Ez azonban nem jelenti, hogy betegek, sérültek vagy elárvultak – ne nyúljon hozzájuk senki, erre figyelmeztet az Országos Magyar Vadászati Védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara.

Az anyaállat nem fogadja vissza azt a kicsit, akihez hozzáért egy ember, így vagy éhen fognak pusztulni, vagy ragadozók martalékává válnak.

Aki úgy ítéli meg, hogy veszélyben van az őzgida vagy szarvasborjú, akire bukkant, akkor szakembert kell hívnia. Az adott területen vadászatra jogosult vadásztársaságot vagy az erdészetet kell értesíteni. Nem mellékesen, az élő vad az állam tulajdona, így ha valaki hazavisz egy gidát vagy borjút, az a Büntető törvénykönyv értelmében lopást követ el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!