Állatvilág

2016.12.22. 20:55

Macskabiztos helyre kerüljenek csak gyertyák

Szombathely - Gyertyákkal díszítjük, illatosítjuk a lakást az év végi ünnepek idején, de legyünk körültekintőek - macskaszempontból is.

Bakos Ágnes

Nem lehet elégszer hallani, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ne maradjon égve gyertya, mécses a lakásban akkor, ha nem vagyunk a közelben. A macskás lakásokban pedig különösen figyelni kell a gyertyabiztonságra. Sajnos konkrét példa, egy nemrég történt (szerencsés kimenetelű) eset kapcsán készül ez a figyelmeztetés. Klárika ugyanis találkozott egy illatgyertyával... Nem az az akrobata hajlamú cica, attól soha nem kellett félni, hogy túl magasra kapaszkodik, és ennek semmi köze a kevéske túlsúlyához (?). Szóval Klárikát soha nem kellett félteni az illatgyertyáktól - és fordítva. Viszont, amikor vadászatról van szó, akkor minden ragadozó elveszti az eszét, de legalábbis a figyelmét, a célponton kívül másra nem tud koncentrálni. Ez történt Klárival is: molylepke repült a lakásba, keringett a plafon felé, kereste a kiutat.

Matyika tudja: nem érdemes a gyertyaláng közelébe mennie... Fotó: Bakos Ágnes

A macskák pedig, mint az elvarázsolt, megbabonázott lények, rátapadtak a tekintetükkel, el akarták érni. Klárika ekkor ugrott fel (talán életében először) a hűtőszekrényre. Ott viszont égett az üvegpohárba öntött gyertya. Klárika hőt nem érezve, szinte önkívületben tapadt a tekintetével a plafonra - miközben a gyertya fölé állt... Aztán a láng és az iszonyú égett szőrszag - meg egy halálra rémült gazdi... Szerencsére egy gyors fújás elég volt az oltáshoz: macskának is, gyertyának is. Klárika nem sérült meg, észre sem vette, hogy égett, csak a gazdája pánikjától esett kétségbe. Azóta az illatgyertya helye a konyhaasztal, és csak akkor éghet, ha van valaki a közelben, mármint ember. Az éppen nem vadászó macskának pedig van annyi esze, hogy nem megy a hőforrás közelébe, de ugye molylepke vagy hasonló préda bármikor jöhet - szóval óvatosan a gyertyákkal, karácsonykor különösen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!