Állatvilág

2017.08.31. 16:50

Mit egyen a szobacica, hogy ne hízzon el?

SZOMBATHELY Itt a tápváltás ideje, amikor senior korba lépnek a szobacicák. Lassul a macska, lassul az anyagcseréje, igazodni kell ehhez a gazdinak.

Bakos Ágnes

Hét

Hét év nagyon hosszú idő - szokták mondani, hogy egy párkapcsolatban komoly vízválasztó. Egy macska életében pedig azt jelenti: kezdődik az idősödés. Matyi és Klári őszi macskák, az anyjuk hamar belátta, hogy felesleges alom volt, nem törődött velük, így lettek nagyon fiatalon lakásmacskák. Ez mintha most lett volna - pedig szeptemberben lesz hét éve. Márpedig a boltokban kínált macskaeledeleken éppen ez a szám szerepel: 7+. Azt jelenti, hogy a házi kedvenc már "senior" korú és olyan élelem is jár neki.

- A macskáknál ez már idősödő kor, lassul az anyagcsere - mondta el dr. Fehér Tamás állatorvos. Hozzátette: természetesen ahogy az embernél, úgy az állatoknál, a macskáknál is relatív az idősödés. Az biztos, hogy a lassuló anyagcseréhez más étrend való - ezért érdemes váltani. Egy aktív korú macskának való táptól könnyen meghízhat az idősödő szobacica.

Matyi és Klári bizalmatlan a még szokatlan, hétéves kortól adható étellel Fotó: Bakos Ágnes

Sovány

Az alapvető testalkat is meghatározó, nemcsak a szigorúan vett kor. Például Matyi ivaros lány macska - és nagyon vékony. Neki nem muszáj a hetedik születésnapjától szeniortápot enni, sőt, talán még jót is tenne neki, ha hízna egy keveset - ha eddig nem, legalább öreg korára. Klári a másik véglet: egy lusta, herélt kandúr. A "nagy műtét", az időben elvégeztetett ivartalanítás óta szépen kiterebélyesedett és azóta sem adott le egy dekát sem. Lehet, hogy neki a hetedik születésnapját sem kell(ett volna) megvárni a kisebb energiatartalmú eledellel

Átállás

Az aktív macskáknak való ételről fokozatosan kell átállni a szeniortápra - hangsúlyozta dr. Fehér Tamás. Ahogy minden tápváltásnál: előbb keveset az újból, aztán fokozatosan többet adagolni a megszokott eledelhez.

A szobamacskák gazdái jól tudják: ha nem tetszik az étel a cicának, akkor nem eszik, és kész.

Lakótárs

Különböző korú, együtt élő cicáknál felmerülhet a kérdés: a fiatalabb is eheti-e a többivel a szeniortápot? Dr. Fehér Tamás válasza: igen. Nem lesz semmi baja a csökkentett energiatartalmú ételtől a még aktív korban lévő lakótársnak - Matyi és Klári esetében a még csak négy és fél éves Büfinek. Az biztos, hogy újabb mérföldkőhöz érkezik ilyenkor cica és gazdája kapcsolata. A gazdi belegondol, hogy saját nyugdíjas éveiben már nem lesznek vele a most szenior macskái... Ilyenkor jön egy kis elérzékenyülés extra simogatás, ölelgetés formájában. Szerencsére a cicák elnézőek a szentimentális gazdáikkal, és inkább finnyásan, sértődötten a szeniortáp fölé hajolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!