méhzárlat

2021.09.17. 07:00

A körmendi példa is mutatja: nem lehet félvállról venni a méhek pusztulását és fertőző megbetegedését

Miközben arról szólnak a híradások, hogy már Ferenc pápa is támogatja a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezést, egyre gyakoribbak a méhek pusztulásáról vagy a fertőző betegség miatti zárlatról szóló hírek.

VN

Lapunk is beszámolt arról, hogy a napokban dr. Lantos Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatal főállatorvosa intézkedése nyomán Nádasd, Katafa, Körmend térségében a mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt azonnali hatállyal települési zárlatot rendeltek el. Emiatt tilos az érintett településekről méheket, méhlakásokat, méhészeti eszközöket engedély nélkül kivinni, továbbá a méhcsaládokat a település területére, illetve határába bevinni.

Megtudtuk, hogy a méhek nyúlós költésrothadása egy fertőző, baktériumos eredetű betegség. A fiasítást akadályozza meg, mivel a petékből kikelő lárvák elpusztulnak. Nem gyógyítható, tehát a fertőzött méhcsaládokat, az érintett eszközöket, kaptárakat meg kell semmisíteni és öt kilométeres körzetben 60 napos zárlatot rendelnek el. A fertőződést elősegítik a méheket gyengítő körülmények. Ilyen lehet a kedvezőtlen időjárás – így ha a nagy hőség miatt nem repülnek ki a méhek, nem tudnak inni. Erre volt példa az idei nyáron is. Tavasszal a gyümölcsfák és az akác, ősszel pedig az aranyvessző virágzási periódusa is nagyon rövid volt, ami kedvezőtlen volt a méhcsaládok életére nézve. Egészségükre ártalmas lehet a nem megfelelő időben és módon végzett vegyszerezés is.

Kiemelt képen: Méhzárlat esetén a fertőzött méhcsaládot és az érintett kaptárt is meg kell semmisíteni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!