Alsószölnök

2015.12.14. 13:54

Kétszáz éves templomukat ünnepelték az alsószölnökiek

Alsószölnök – A hétvégén ünnepelték szentmise keretében a templom építésének kétszázadik évfordulóját. vendégként Dr. Veres András megyés püspököt hívták meg.

Kóczán Viktória

Az alsószölnöki templomot 1815-ben Batthyány Alajos építette és 1816-ban Somogyi Lipót püspök szentelte fel. A Nagyboldogasszony Római Katolikus templom védőszentje Gyümölcsoltó Boldogasszony. A templomban kezdetben szlovénul, majd később németül is miséztek, ma már csak magyarul. 2001-ben felújították, de idén újabb munkálatokba fogtak:  eddig 4 millió forintot ruháztak be. A befejezést egy pályázattól remélik, amely 2016-ban zárul.

Az alsószölnöki önkéntes tűzoltók csapata sorfalat állva várták és köszöntötték a püspököt, aki Tóth Tibor atyával közösen tartotta a szentmisét. - Egy templom felépítésének, felszentelésének ilyen kerek évfordulója, mint ennek a templomnak a kétszázadik évfordulója minden féleképpen kell, hogy mindnyájunkat egyfajta gondolkodásra és egyfajta lelkiismeret vizsgálatra késztessen.

A szentmise végén adventi énekek következtek német, szlovén és magyar nyelven, amelyeket a Német Nemzeti Asszonykórus, az Apátistvánfalvi Egyházikórus és a Pável Ágoston Felsőszölnöki Kórus adott elő. A műsor után a templom előtt a résztvevőket pogácsával és forralt borral kínálták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!