Apátistvánfalva

2010.09.24. 07:10

Szlovén színjátszók találkozója Apátistvánfalván

A Magyarországi Szlovének Szövetsége és a helyi Szlovén Kisebbségi Önkormányzat szeptember 19-én negyedik alkalommal szervezte meg Apátistvánfalván a szlovén színjátszó csoportok találkozóját.

Kovács László

Délután három órára zsúfolásig telt meg a helyi kultúrház. A hazai és környező települések érdeklődői mellett szép számmal érkeztek vendégek Szlovéniából.

Az idei rendezvény különlegessége, hogy a szövetség Vidám Bartátok amatőr színjátszó csoportja ezen az összejövetelen ünnepli felállásának 10. évfordulóját. Fodor Klára a szövetség titkára köszöntötte az ünnepségen megjelenteket, többek között  Szlovénia főkonzulját.

Először az ünnepeltek nagy sikerrel mutatták be Kovács László: Megyünk a tengerpartra című egyfelvonásos komédiáját, melyet Branko Pitarič rendezett. A premier után a cankovai és büdnci színjátszók vidám darabjaikkal csaltak ki vastapsot a nagyérdeműtől.

Az ünnepelt csoport vezetője elmondta, hogy  2000 őszén helyi kezdeményezésre alakult meg a csoport. Tíz év alatt közel 200 fellépésük volt. Bejárták mindazon magyarországi településeket, ahol szlovének élnek. Előadásaikkal a szomszédos szlovéniai települések ünnepeinek állandó részvevői, de eljutottak Muraszombat, Maribor, Celje, Škofja Loka települések színpadjaira is.

Öt alkalommal képviselték a Rába- menti szlovén színjátszást  Budapesten a Thália Színházban megrendezett Nemzetiségi Színjátszó Találkozón, ahol két alkalommal a szakmai zsűri elismerésben részesítette őket. A csoport különlegessége, hogy a szereplők legnagyobb része nő.

Így a férfi szerepeket is ők alakítják, nem kis sikerrel, hiszen a Muraszombatban évente megrendezésre kerülő minősítőn Koszár Mátyásné a legjobb férfi szerep alakításáért vehetett át különdíjat. Fő céljuk az előadott darabokon keresztül az anyanyelv ápolása, és terjesztése. A megalakulásnál a Rába- vidék közismert írónője Barbér Irén sietett segítségükre, aki haláláig hat komédiát írt a csoport számára, majd ezt a munkát a helyi iskola tanítója folytatja.

A rendezvény végén a szlovén szervezetek és kulturális csoportok köszöntötték a jubiláló apáti színjátszókat, ezt követően közösen megtekintették a csoport életét bemutató kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!