Baba

2008.08.26. 05:01

Születésnapi utazás

Gyors leltár következett: szerencsére telefonjaink túlélték a találkozást, kézitáskám a szervizszolgáltatás díjának kifizetése után maradt pénzzel együtt az ülés alatt lapult. Nagy Béla nagypapa naplója.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ajándékok a hátsó ülésen hiánytalanul sorakoztak. Nagy sóhaj közepette megállapítottam: épségben megúsztuk ugyan a kalandot, értékeink megvannak, csupán okmányaink hiányoznak; ezért az már biztos, hogy nem érünk oda Sztefanosz születésnapjára! Ezután felismerés formájában jött a következő csapás. Feleségem eltűnt kézitáskájában volt a kulcscsomója. Nem a hőség hatására, a gondolattól vert ki a verí-ték: a táskában lévő lakcímkártyával tálaltuk a házunkba való bejutás lehetőségét. Jó szándékú emberek kezében ez vissza nem térő alkalom: amíg a tulajdonos szinte mozgásképtelen, addig kétórányi autózás után szabad a bejárás az otthonukba! És ezzel még nincs vége a tortúrának! Azt próbáltam végiggondolni, ezek után mi a teendő, amikor sportosan megállt előttünk egy másik német rendszámú autó. 

Kiszállt egy köpcös, westernfilmek hangulatát idéző, zord tekintetű eltévedt turista, és arra várt tőlem választ, merre kell Belgrád felé menni. (A Slavonski Brodnak nevezett E70 jelű autópálya-szakasz egyenesen Belgrádig vezet.) Feleségem könyörgésének eleget téve, a vezetőoldali ablakot résnyire leengedve, kiszállás nélkül, némán mutattam az utat. Nem voltam meggyőző, mert nem tágított, tovább kérdezősködött. A szerencsétlenségben az volt a szerencsénk, hogy a két megállás között nem tettünk meg nagy távolságot, és amire az események drámaibb fordula-tot vehettek volna, ismét utolért bennünket a sárga angyal. Az egy személyben csúf, rút, gonoszt alakító filmhős és kocsiban ülő társai ezt nem várták meg, eliszkoltak. A segítségünkre időben érkező angyalok, látva kétségbeesésünket, és a történet pantomimművészetté alakult elő-adását, hívták a rendőrséget. 

A szállodai helyfoglalásunkat intéző utazási iroda telefonszáma rendelkezésemre állt. A rendkívül segítőkész munkatárs  nem győztük megköszönni!  telefonon felhívta a magyar nagykövetséget. Megadta a telefonszámomat, majd a fordítást végző követségi alkalmazott hívása után egymás kezébe adtuk a készüléket   ilyen módon tudtunk szót váltani a rend őreivel. (Folytatjuk)
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!