Baba

2015.05.10. 15:48

A mondókáknak és a daloknak rengeteg előnyük van: gazdagítják a kisgyerekek szókincsét és a képzeletüknek is jót tesz

Körmend - A Fészek Körös anyukák legutóbbi találkozásukon a mesék és a történetek fontosságáról beszélgettek.

Bakos Ágnes

– A mesélés legyen az összebújás és az elcsendesedés ideje, befelé fordulás alkalma – ezzel kezdte a beszélgetést a körmendi Fészek Körben Bosnyák Zoltánné. Tera, óvónő, óvodavezető és visszatérő vendé.

A májusi találkozáson a mesélés, közös dalolás fontosságáról beszélgettek az anyukák. Tera a szabadon mesélést ajánlotta, legalább másfél éves korig. Ahogy a szakirodalom is fogalmaz: „a mesék valójában rólunk szólnak kicsit színezett, idealizált módon". Tera is azt emelte ki, hogy egyfajta levezetés a mese, feldolgozása a mindennapoknak a kicsik számára. Ezért is fontos, hogy legyen szertartása a mesélésnek, legyen biztos pontja a napnak. A Fészek kör szerdai eseményén felmerült a „könyvvel vagy könyv nélkül" kérdés is. Egyes álláspontok szerint ugyanis jó, ha az apróságok már nagyon korán a könyv látványához szoknak: hogy annak helye van, funkciója van.

Tera (balra) az óvónő szerint jó, ha az apróságok már korán hozzászoknak a könyv látványához. Fotó: Bakos Ágnes

– A legapróbb, néhány hónapos babák is ismerkednek már a könyvekkel, aztán a képekkel, azon keresztül a mesékkel és a közös mesélés alkalmával kötik össze. Fokozatosan a mesélés része lehet a felolvasás, és nem baj, ha a szabad mesélésnél is kéznél van, forgatható a könyv – mondta el Tera.

A Fészek Körben szó esett arról, hogy a mese, a dal a gyermek számára a felfedezés és a megismerés útja. Gazdagítja a kapcsolatrendszert, együttműködésre tanít és a tanulás egy fontos módja. A mese, a történetek a képzelet szárnyalását biztosítja, érzelmeket közvetít, gazdagítja a gyermekek szórendjét, és, szórakozást jelent – vagyis maga a világ és az élet a gyermekek számára. Lehet a kitalált történet főszereplője a gyermek maga, aztán a kedvenc játéka – ez is fontos tanulságokat ad a kicsinek.

A Fészek Körös anyukák apróságait Tera meg is mozgatta a májusi találkozáson. Ahogy elkezdte a „Mackó, mackó ugorjál" mondókát, azonnal figyeltek a kicsik, és érdekes volt látni, hogy egymást is szemlélve kapcsolódtak be a gyerekek a játszószőnyegen.

Még kétszer lesz Fészek Körös találkozás májusban – mondja Fentős Eszter, a Fészek Kör alapítója, vezetője.

– Május 18-án a szülésfeldolgozó csoport várja az érdeklődőket kötetlen beszélgetésre. Május 20-án pedig a szoptatást támogató csoport találkozik, ahogy havonta egyszer rendszeresen a Körmendi Kulturális Központban – tette hozzá Fentős Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!