Baba

2015.06.21. 17:20

A családhoz házi kedvenc is tartozhat

Megyei körkép - A gyerekek ösztönösen vonzódnak a kisállatokhoz, általában mindenki szeretne saját kutyust, cicust vagy egy másik állatot. De vajon mit tanácsol egy gyerekorvos?

Lisztmayer Zsófia

Egy háziállat sok szempontból jó hatással van a gyermek fejlődésére: nem csak remek játszó pajtása és társa lehet, de az együttélés gondoskodásra és felelősségre is taníthatja a kicsiket. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kisállattal lepjük meg gyermekünket, és az sem, hogy mikor.

Bár egyes kutatások szerint a szőrös háziállat tartásával ellenállóbbá válik a gyermekek szervezete az asztma és az allergia iránt, Dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvos szerint ez nem igaz.

- A gyerekek általában nagyon szeretnének egy saját állatot, a legtöbbször pedig a szőrös kis állatokat részesítik előnyben. Van azonban néhány dolog, amit meg kell fontolni, mielőtt megkapja álmai háziállatát szüleitől. Amennyiben bizonyított, hogy a kicsi allergiás egy állat szőrére, akkor általában nem javasoljuk, hogy más fajta állatot válasszanak inkább mondta el a gyermekorvos.

Ha gyermekünk egy szőrös állat közelében például gyakrabban köhög, többször vannak felső vagy alsó légúti hurutos problémái vagy allergiás tüneteket észlelünk rajta (tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés vagy bőrviszketés), akkor érdemes megvizsgálni, hogy nem allergiás-e a szőrre. Abban az esetben, ha nem tapasztalunk ilyen tüneteket, az azt jelenti, hogy nem allergiás. Ilyenkor bátrabban lehet állatot vásárolni neki. A háziállat megvásárlása előtt azonban érdemes minden esetben kikérni háziorvosunk véleményét, hiszen ismeri a gyermeket és betegségeit, ezért biztosan megfelelő tanácsot tud adni.

Mészáros Bán Tímea kislányát, Katát vizsgálja éppen dr. Abdel Hameed, aki szerint a kisgyermekekre jó és rossz hatással is lehetnek a házi állatok. Érdemes tehát a háziorvosunkkal egyeztetni, mielőtt kisállatot vásárolnánk gyermekünknek Fotó: Szendi Péter

Az azonban vitathatatlan, hogy bizonyos szempontokból pozitív hatással lehet az állattartás gyermekünkre. Ha például a gyerkőc kiveheti részét a kisállat gondozásából és ápolásából, az nem csak a pszichés állapotára lesz jó hatással, de még felelősségtudatot is tanul. A társasházakban persze problémásabb az állattartás, mint egy családi házban, de ha a kötelező higiéniás szabályokra odafigyelünk, akkor ezzel sem lehet gond. Dr. Abdel Hameed szerint az első és legfontosabb dolog ezzel kapcsolatban, hogy a szülőnek figyelnie kell: miután a gyerkőc játszott valamilyen állattal, utána mindig mossa meg a kezét.

- Ha kiskutyát vagy cicát kap tőlünk a gyermekünk, akkor meg kell továbbá tanítani egyfajta ritmusra az állatot. Elsősorban arra kell törekedni, hogy mindig ugyanakkor kell levinni az állatot: megtanítjuk neki, hogy mikor és hol végezheti el a dolgát. Ennek akkor van a legnagyobb jelentősége, ha valaki társasházban él, a gyermek ugyanis akár az állat ürülékére is allergiás lehet - tette hozzá a gyermekorvos.

Amikor az alapokat már tudja háziállatunk, akkor higiéniai szempontból arra is oda kell figyelni, hogy tisztán tartsuk. A fürdetésnél és egyéb kozmetikai feladatok elvégzésénél pedig akár a gyermekünk is segíthet. A kötelező oltásokat minden esetben meg kell kapnia kedvencünknek, de ha gyermek van a közelében, akkor még nagyobb jelentősége van ennek.

Ha gyermekünk esetleg allergiás lenne az állati szőrre, akkor vásárolhatunk neki teknőst vagy halakat, bár azt el kell ismerni, hogy ez nem olyan izgalmas, mint egy kiskutyát vagy cicát magunkhoz ölelni. Bár gazdájukhoz sem kötődnek annyira, mint az ebek, az ellátásuk viszonylag egyszerű. A hörcsögök és egerek nem foglalnak sok helyet, lakó terük rendszeres tisztításával pedig a kellemetlen szagokra sem lehet panasz. Kisebb gyermekeknek viszont nem érdemes rágcsálót vásárolni, ugyanis a fortélyos kis szabaduló művészek könnyen elillanhatnak egy gyerkőc kezéből, és időnként harapnak is éles fogaikkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!