Baba

2016.04.13. 09:35

Így készüljünk fel a szülésre: kismamák nagy labdákon a jó kondiért

Szombathely - Kilenc hónap, negyven hét. Egy várandósság átlagos hossza, a fogantatástól a szülésig felfoghatatlan változások ideje. Test- és személyiségformáló időszak a nők - még tapasztalatlan vagy már gyakorló anyák - életében.

Tóth Kata

Az édesanyák lelkiállapota pedig - régóta nem kérdés - hatással van születendő gyermekükre. Ugyanígy a családra, a közvetlen környezetre is. Mondhatni közös érdek, hogy derűs, kiegyensúlyozott, büszke kismamaként a magunk és a külvilág által generált szorongásokat, a szüléstől való félelmet hátrahagyva éljük meg a gyermekvárást.

Hívjuk segítségül a mozgást! Abból is a kímélőbbet, a kismamatornát, amelynek a felépítése a szervek, szervrendszerek megváltozott élettani funkcióihoz alkalmazkodik. Nem old meg automatikusan minden problémát, de hálás lesz érte az amúgy is igénybe vett női szervezet.

Szoóné Tóth Szilvia gyógytornász a kismamatorna jótékony hatásait sorolja: - Közvetlen és közvetett hatása a keringési rendszerre, a csont- és ízületi rendszerre is igen pozitív. A jól irányított torna növeli az egyre nagyobb terhet viselő szervezet alkalmazkodóképességét, kondicionálja az izomzatot, tudatosítja a testrészek lazítását, a helyes testtartást, csökkenti a trombózis veszélyét. A felkészítő foglalkozásokon a kismamák begyakorolhatják a szülés közben lényeges mozdulatokat, a vajúdás alatt alkalmazható lazító testhelyzeteket, és ami rendkívül fontos, a légzéstechnikákat a vajúdási és a kitolási szakaszra. Physioballt (nagylabdát), gumiszalagot, kislabdát használnak a gyakorlatokhoz, amik között nincsenek például az alsó hasizmot dolgoztatók és súlyzóval végzettek se. Figyelmet fordít a torna a gerinc optimális terhelésére, védelmére.

Gyakorló kismamatorna-oktatóként Szilvia azzal is szembesül, hogy mennyi megválaszolatlan kérdése, apróbb-nagyobb gondja van a hozzá fordulóknak: - Sokszor adok tanácsokat az egészséges életmóddal kapcsolatban, a várandósság alatt előforduló kellemetlen tünetek enyhítésének lehetőségéről is kérdeznek. És arról is - főleg az első gyermeküket várók - hogy milyen jelekből tudják majd, hogy a szülésük megindult. Arra biztatok és próbálok felkészíteni mindekit, hogy legyen aktív részese a saját szülésének.

A várandósság első trimeszterét követően ajánlott kismamatorna alakformálásra nem alkalmas, kockahasat, feszes popsit és combokat - ha addig nem voltak - nem ígér, de formában tart, testi-lelki jó kondíciót, új ismeretségeket, egymást erősítő társaságot igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!