Bajánsenye

2014.11.21. 10:19

Kukoricát fosztottak a falu lakói

Címkék#Bajánsenye

A településen a civil szervezetek, egyesületek évek óta nagy gonddal ápolják a hagyományokat.

Kálmán György

Szüreti felvonulás, húshagyó keddi farsangi mulatság, tökmagköpesztés, Kis-hegyi majális: hogy csak a legfontosabbakat említsük a széles palettáról. Ennek egyik új eleme lett most a már-már feledésbe merült kukoricafosztás, amelyet nemrégiben tartottak meg. Ezt a nagy hagyományokkal bíró társas munkát az őszi betakarítást követően végezték a faluhelyen élő emberek.

A letört kukoricacsöveket behordták a házakhoz, és ott azt rokonok, szomszédok, ismerősök segítségével megtisztították leveleiktől. A munka közben jó alkalom nyílt beszélgetésre, anekdotázásra, évődésre, dalolásra. A kukoricafosztásnak tájegységenként más-más a neve. Van ahol tengerihántásnak, máléfejtésnek, a székelyeknél pedig bontónak nevezik. Az eseményre az embereket általában meghívják, de vannak olyan helyek, ahol a kapura tűzött zöld gally jelenti, hogy elkél a dolgos kéz.

Fotó: IKSZT Bajánsenye

Bajánsenyén az Integrált Közösségi és Szolgáltató tér hívta meg az embereket. A közösségi házban gyűlt össze a falu apraja nagyja. Sokan eljöttek, köztük volt sok fiatal és gyerek is. Györke Gyula polgármester meg is jegyezte, hogy örömteli dolog az, hogy a mai fiatalokat érdeklik ezek a régi hagyományok, ez lehet a biztosítéka annak, hogy nem felejtődnek el. Akárcsak a régi időkben, a vendéglátás sem maradhatott el, kelt tészták, sütemények várták a vendégeket és jó helybéli bor is került mellé. Közben megérkezett a harmonikás is, aki a jól végzett munka utáni mulatságot színesítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!