Bejcgyertyános

2010.10.01. 09:10

Betyárok Bejcgyertyánosban

A segítőkész gyerekek a szórakozás mellett a rászorulókra is gondoltnak. Játékokat gyűjtöttek árvízkárosult kis társaiknak.

Péntek Enikő

Állítólag Bejcgyertyános erdeiben valamikor régen egy híres betyár, Savanyú Jóska bujdosott. Ha leszármazottai nem is élnek már köztünk, követői azért akadhatnak, bár esetükben a nagy zsiványságok kisebb csínytevésekké szelídültek az idők során. Ők egy helyi gyermekszervezet, a Bejci Betyárok Klubjának tagjai.

A klub megalakulásakor -4 évvel ezelőtt- az volt a cél, hogy az iskolás gyerekeket összefogják, programokat biztosítsanak nekik felnőttek segítségével és felügyeletével, de saját ötleteik, kívánságaik alapján. Az oviból ballagó kicsik egy eskü letétele után válhatnak Betyárrá. Az általános iskolából kimaradó diákok továbbra is tiszteletbeli tagok maradhatnak, s bármikor részt vehetnek a nekik tetsző programokon.

Minden év elején ötletbörzével egybekötött közgyűlést tartanak, s titkos szavazás során megválasztják a három Főbetyárt. Legtöbb programjuk hagyományossá vált, s évente ismétlődik. Ilyenek a Betyár Kupa focibajnokság, a gyermeknap, a sátorozás, a buszos kirándulás, mini olimpia és egyéb sportversenyek, gyalogtúrák, Halloween parti és felvonulás, gyermekszilveszter, kézműves foglalkozások, mozi és Kalandváros látogatás
Szombathelyen.

A régi iskola birtokba vételével, s a megszűnő oviból örökölt játékok, s egyéb holmik felhasználásával egy Betyártanya kialakítása folyik, életet lehelve ezzel a sajnos már megüresedett épületbe. A Betyárok a szórakozás mellett egyéb, hasznos tevékenységeket is folytatnak: állandó szereplői a helyi rendezvényeknek, s szinte teljes létszámban kb. 40 fővel- vesznek részt évente az Együtt Bejcgyertyánosért Egyesület által szervezett tavaszi szemétgyűjtési, falutakarítási akciókban. Idén pedig a Vöröskereszt közvetítésével játékokat gyűjtöttek a rászorulóknak. Itt derült ki igazán, hogy a kis csibészekbe milyen nagy szív szorult, hiszen sok szép, jó állapotú játékot ajánlottak fel az árvízkárosult gyerekeknek.

Programjaikat -természetesen felnőttek hathatós segítségével- pályázatok beadásával, magánemberek, a helyi egyesület, alapítvány, s önkormányzat támogatásával finanszírozzák. A versenyeken, s egyéb programokon való aktív részvételért egész éven át zsetonokat gyűjthetnek, melyeket aztán évente kétszer falunapon és a gyerekszilveszteren- egy-egy vásár során kisebb-nagyobb, általuk választott ajándékra válthatnak be.

Bár a focimeccsek során gyakran megmutatkozik a nagy elődök öröksége, s betyáros virtussal tudják szidni egymást -meg persze a bírót- azért valójában segítőkész, rendes, szeretnivaló gyerekek ők, még ha néha kicsit tényleg betyárosan viselkednek is. De hát a név, az bizony kötelez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!