Belföld

2002.03.16. 17:38

A márciusi forradalomra emlékeztek

Szombathely (VN) – A vasi megyeszékhelyen az önkormányzat március 15-ei megemlékezései csütörtökön délután kezdõdtek, s tegnap délután, a Ferences-kertben lévõ huszártábor zárásával értek véget.

Mórocz Zsolt

1848. március 15. ünneplése a Savaria Múzeum parkjában kezdõdött, ahol Horváth Boldizsár szobránál Dr. Szabó Gábor Szombathely polgármestere mondott ünnepi beszédet.
- Horváth József csizmadiamester amikor az akkor unalmas Sopronból megérkezett városunkba, még nem sejthette, hogy egy gazdag özvegy szerelmi ajándéka, Boldizsár fia késõbb e város fõjegyzõje, országgyûlési képviselõje, és majdan a kiegyezés utáni aranykor polgári kormányának minisztere lesz. Horváth Boldizsár 1868-ban, midõn mint miniszter elõször látogatta meg szülõvárosát, a fogadóküldöttség elõtt kijelentette: „Ha valaki büszke õseire, én is büszke vagyok születésemre, és polgári rangomat senki címével föl nem cserélném.”
A szónok ezután felidézte a negyvennyolcas szombathelyi eseményeket, amelyekben a késõbbi miniszter szerepe meghatározó volt.
- Horváth Boldizsár részese volt a 16 pontból álló petíció megfogalmazásának, amelyet 1848. március 17-én Szombathely város aznapra összehívott közgyûlése elfogadott. Horváth Boldizsárt a 48-49-es népképviseleti országgyûlésben kifejtett tevékenysége miatt a világosi fegyverletétel után bíróság elé állították, de az idõközben kiadott amnesztia következtében megmenekült a börtönbüntetéstõl. A neves elõd emlékének felidézése a mindenkori városvezetés és a szombathelyi polgárok szent kötelessége. Kissé elhanyagolt budapesti sírjának méltó rekonstrukciója pedig nem lehet csupán Hankó Faragó Miklós országgyûlési képviselõ saját ügye, noha törekvése tiszteletreméltó. Ez a vállalás a város feladata, s nemzeti kötelessége a minisztériumnak, amelynek élén egykor õ állt – hangsúlyozta a szónok.
Az ünneplõk ezután átvonultak a Batthyány térre, ahol az egykori miniszterelnök emléktáblájánál Sági József országgyûlési képviselõ mondott beszédet. A politikus felidézte Batthyány Lajos életútját. A megemlékezés végén mécsesek lángjánál hajtottak fejet az ünnepség résztvevõi. Az ünnepi program másnap a Március 15. téren folytatódott. Az országzászló felvonása után az ünneplõ tömeg 48-as huszárok, néptáncosok, népi zenekar kíséretében az MMIK elõtti térre vonult. A szikrázó tavaszi napsütésben a városi közélet szereplõin kívül nagyon sokan, idõsek és fiatalok, kisgyermekek és nagymamák hallgatták a Petõfi-szobornál a Sebõ együttest. Késõbb Kossuth Lajos 48-as beszédeibõl hangzottak el részletek, majd dr. Gyimesi József országgyûlési képviselõ méltatta a márciusi ünnepet. A szónok gróf Teleki Pálnak a magyarságról szóló gondolatával kezdte beszédét, történelmi áttekintést adott a forradalom elõtti politikai helyzetrõl, felidézte az elsõ felelõs magyar kormány megalakulását, végül pedig aktuálpolitikai gondolatokkal – európai demokrácia leszünk, európai gondolatokkal – zárta beszédét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!