Belföld

2002.03.21. 17:48

Fellélegezhet a város

Sárvár (al) – Tízéves álom válik valóra: hamarosan elkezdõdik az új elkerülõ út építése.

Mórocz Zsolt

A sárvári beruházás alapkövének elhelyezésekor tartottak tegnap ünnepséget a sárvári és a pápai út csomópontjánál. Kovács Jenõ, a Vas Megyei Közútkezelõ Kht. igazgazója összefoglalta az elkerülõ út megépítésének elõzményeit. A tervek már évekkel ezelõtt elkészültek, ám egy brüsszeli döntés nyomán a PHARE-CBC programból kimaradt ez a beruházás, mert akkoriban megyénként csak egy útépítést támogatott az unió.

Dr. Dénes Tibor, Sárvár polgármestere elmesélte: az út ügyében nagyon sok levelet írt minisztériumoknak és más hatóságoknak, de hol azt a választ kapta, hogy nincs pénz, de érkezett olyan levél is, amelyben az állt, hogy ha Sárvárnak szüksége van erre az útra, akkor építse meg.
„A polgári kormánytól is megérkezett a válasz, amelynek következménye a mai ünnepség”, hangsúlyozta a polgármester.

Kovács Ferenc országgyûlési képviselõ sárvári nagykörútjának nevezte az elkerülõ utat. „Sokáig néztem a térképet, amely jelzi az új út nyomvonalát. Higgyék el, nem telik bele sok idõ, és a majdani elkerülõ út Sárvár fontos útvonala lesz. Azért vagyok ilyen optimista, mert az új út egyik oldalán hamarosan átadják az új gyógyfürdõt, a másik oldalon található a sárvári sósforrás, amelynek fejlesztési terveit én már láttam.”

Manninger Jenõ, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára avatóbeszédében leszögezte: a sárvári beruházás része annak a tavasszal induló programnak, amelyben harmincnyolc elkerülõ utat vagy kapaszkodósávot kezdenek el építeni. Ezeken kívül az országban öt helyen indul autópálya-építés.

Az ünnepség utáni sajtótájékoztatón – melyen megjelent az építkezést finanszírozó Magyar Fejlesztési Bank Rt. Képviselõje is – kiderült az is, hogy a tervek szerint két év alatt megvalósuló beruházás a maga csaknem nyolc milliárd forintjával a „Széchenyi-terv plussz” második legnagyobb programja. A Pápa-Sárvár csomóponttól induló, a várost északkeleti irányban elkerülõ út panorámás lesz, s három nagyobb híd (egy a Rábán, egy a folyó árterében és egy a villamosított vasútvonal fölött) és két kisebb híd is megépül. Ezek miatt viszonylag drága a beruházás. Az új út nemcsak a soproni, hanem a szombathelyi bevezetõ út forgalmától is tehermentesíti a várost. S tárgyalások kezdõdtek arról , hogy az ipari park – amelyben évente ötvenezer kamion fordul meg – 8701-es számú útjáig épüljön meg az elkerülõ út

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!