Belföld

2002.03.02. 15:21

Habsburg Ottó látogatása

Szombathely, Csepreg (tk) – Vas megyébe látogatott tegnap dr. Habsburg Ottó, a Pán-európai Unió elnöke, az Európa Tanács tagja. Az elnök a Jövõtér Közéleti Közhasznú Egyesület meghívására érkezett megyénkbe.

Mórocz Zsolt

A szombathelyi program a zarkaházi kastélyban kezdõdött, ahol dr. Habsburg Ottó a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör tevékenységével, s a Szily-kastély történetével ismerkedett. Ezután az elnök és felesége, Regina fõhercegné a Savaria Szállóban díszebéden vett részt, majd találkoztak a sajtó képviselõivel. Délután Csepregen folytatódott a program.

- Nagyon örülök, hogy megint Szombathelyen lehetek – mondta az elnök a sajtótájékoztatón. – Amikor ugyanis hetvenéves számûzetés után, 1988-ban újra magyar földre léphettem, elõször ebbe a városba jöttem. Akkor még 80 000 szovjet katona állomásozott az országban, nem jelentkezhettem be saját nevemen a szállodában. Az inkognitóm azonban mindössze 45 percig tartott, azután már mindenki tudta, hogy itt vagyok.
Az emlékezetes történet felidézése után dr. Habsburg Ottó európai uniós csatlakozásunkról szólt. Elmondta, ez az év sorsdöntõ lesz Magyarország számára. Kedvezõnek ítélte meg, hogy a közelmúltban létrejött Európai Konvent élére a volt francia államfõ, Giscard d’Estaing került. A család, melyet személyesen is jól ismer, jó keresztény, és elkötelezett híve az európai egyesülési törekvéseknek.
- Bízom a konvent jó hozzáállásában és abban, hogy legkésõbb 2004-re teljes jogú tagja leszünk az uniónak – hangsúlyozta az elnök. – Ehhez azonban az is kell, hogy ne kövessünk el semmi nagyobb hibát. Az eddigi tárgyalásokon jól szerepeltünk. Az Európa Parlament vegyes bizottságában is mindig büszke lehettem honfitársaimra, hogy belpolitikai ellentéteiket nem vitték külföldre, kifelé egységesen léptek fel, és remélem, hogy ez a jövõben is így marad.
Habsburg Ottó arra is kitért, hogy véleménye szerint az integráció nem elsõsorban gazdasági kérdés. Ez az ország gyönyörû, de honfoglaló õseink ráültek a hadak útjára, és ha egyedül maradunk, mindig veszélyeztetve leszünk. Számunkra csak az egység, az európai uniós tagság biztosíthatja a védettséget. Márpedig a haladás, a gazdasági fejlõdés elõfeltétele a béke, biztonság.

A sajtótájékoztató után az elnök meglátogatta a Berzsenyi Dániel Fõiskola Tarásadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézetét, bepillantott az Európai Dokumentációs Központ munkájába. Ezt követõen Csepregre utazott, ahol egy helyi ipari üzemet keresett fel, majd a lakosság nagy érdeklõdésétõl kísért, kultúrmûsorral egybekötött díszelõadást tartott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!