Belföld

2002.03.28. 14:40

Képviselõjelöltek bemutatkozása

Mórocz Zsolt

Básthy Tamás (Fidesz-MDF)

Tanult szakmám szerint agrármérnök vagyok, 24 évig agronómusként dolgoztam. 1990-tõl vagyok Kõszeg polgármestere. 1998-tól a Fidesz-MKDSZ országgyûlési képviselõjelöltje. Jólesõ érzés, hogy a polgári kormány nehéz körülmények ellenére sikeresen valósította meg célkitûzéseit a polgári társadalom felépítéséért. Az élet minden területén érzékelhetõ fejlõdésen belül számomra a nemzet határokon átívelõ kulturális és eszmei egyesítése, a családok helyzetének javítása terén elért eredmények. Ez a folyamat a nemzet sorsát történelmi mértékben meghatározó, a sikeres munka alapjait adó tettekben nyilvánul meg. Ma egy sokkal öntudatosabb, derûsebb, nagyobb önbizalommal rendelkezõ nemzet készül a választásokra, mint négy éve, s e nemzet folytatni kívánja álmai megvalósítását. A világ elismeréssel tekint a „magyar modell”-re, s a választók is reálisan látják a különbséget a Bokros-csomag és a Széchenyi-terv között.

Danka Lajos (FKGP)

1961-ben születtem Szombathelyen. Családom Gencsapátiból, illetve Kõszeghegyaljáról származik. Faipari üzemmérnöki, valamint a vállalkozó gazdasági szakmérnöki oklevelemet a soproni egyetemen szereztem. Mezõgazdasági gépjavító technikusi és növénytermesztõ gépész ismereteimet édesapám õstermelõi gazdaságában hasznosítom. Jelenleg Söptén élek feleségemmel és két gyönyörû kislányommal. Országgyûlési képviselõként a megye és a vasi vidék kisembereinek érdekében tevékenykedtem. Büszkeséggel tölt el, hogy a választók bizalmából erre lehetõségem volt, s mint a parlament környezetvédelmi bizottságának alelnöke küzdhettem hazám és környezetünk természeti értékeinek megõrzéséért. Az FKGP-frakció vezetõ helyetteseként szem elõtt tartottam a párt elképzeléseit, s mindent elkövettem a vidéki emberek sorsának javításáért. Remélem, a szavazók mindannyiunk érdekében lehetõvé teszik ennek a munkának a folytatását.

Dr. Grics Edvárd (RKGP)

1955-ben születtem Budapesten, s itt szereztem 1981-ben állatorvosi diplomát. 1983 óta Simaságon dolgozom. Munkámra mindig igényes voltam, ezért 1989-ben másod állatorvosi szakdiplomát szereztem. Több szakvizsgával, köztük közigazgatási alapvizsgával rendelkezem. Nõs vagyok, feleségem a helyi iskolában tanít. Két kislányunk van, Adrienn 7, Annamária 14 éves. A rendszerváltás után szakmámhoz híven bekapcsolódtam az FKGP munkájába. 1993-tól a párt megyei alelnöke voltam. 2001-ben a Reform Kisgazdapárt politikájához csatlakoztam. Simaságon helyi önkormányzati képviselõként, a megyei közgyûlés pénzügyi bizottságában külsõs tagként dolgozom. Az elõzõ választásokon az FKGP országgyûlési képviselõjelöltje voltam. Körzetemben a választók bizalmát szakmai és politikai tapasztalataim alapján a Reform Kisgazdapárt színeiben „Tiszta kézzel a biztos jövõért” jelmondatunk szellemében akarom képviselni.

Hersics Attila (MIÉP)

1952-ben születtem Velemben, s azóta is ott élek. Családomat vissza tudom vezetni azokra a horvát telepesekre, akiket Jurisics várkapitány telepített Kõszeg környékére. Nagyapámat, a község bíráját a kommunisták végezték ki 1919-ben. Emléktáblája a temetõ falán lóg. Nõs vagyok, két lányom született. Víz-, gáz-, központi fûtés-szerelõ iparosként dolgozom. 1990 óta vállalkozó vagyok, 18 embernek adok munkát. Irányításom alatt 30 szakmunkás kapott képesítést. Képviselõ vagyok a velemi önkormányzatban, tag a helyi ipartestület elnökségében. Tíz éve szervezem a csíksomlyói zarándoklatokat. Inkább a tettek, mint a szavak embere vagyok. Felkérésre csatlakoztam a MIÉP-hez, szeretnék hasznos lenni a folyamatban, amely múltunkban gyökerezõ, keresztény értékrend visszaállításához vezet. Célom az ország erkölcsi és gazdasági megerõsödése és a valódi szellemi függetlenség elérése, és annak továbbadása a következõ nemzedékeknek.

Horváth Vilmos (SZDSZ)

1961-ben születtem Kõszegen. Horvátzsidányban nõttem fel, a kõszegi Jurisics gimnáziumban érettségiztem. Dolgoztam élelmezésvezetõként, pincérként, segédmunkásként. 1981-ben ofszet gépmesteri szakmunkásvizsgát tettem. Nõs vagyok, feleségem óvónõ. Három gyermekünk van: Hunor 15, Réka 12, Annamária 12 éves. Hobbim a sport és a gasztronómia. Vetélkedõ gyõzteseként nyári olimpián vettem részt. 1989-ben az SZDSZ szombathelyi csoportjának egyik alapítója voltam. 1990-tõl 1998-ig Kõszeget és környékét képviseltem a Országgyûlésben, ahol mintegy száz alkalommal szólaltam fel. Képviselõségem idején lett Kõszegen bíróság, avatták várossá Csepreget, s kezdõdött meg az uszoda építése. 1998 óta a megyei közgyûlés kisebbségi és külügyi bizottságának elnöke vagyok. A nagy mennyiségû ajánlószelvényt köszönöm, s ígérem, megválasztásom esetén „Szívvel, ésszel, tisztességgel” jelszó szellemében képviselem majd választóimat.

Kovács Attila (Munkáspárt)

Kapuváron születtem 1966-ban, munkáscsaládban. Az iskola levégzése után a répcelaki sajtgyárban dolgoztam. 1994-tõl kisvállalkozó vagyok, a vagyonvédelem és állattenyésztés területén tevékenykedem. Répcelakon élek, három gyermekem van. A Munkáspárton kívül egyetlen olyan párt sem képviseli a munkások, kisnyugdíjasok, a parasztemberek, a kényszervállalkozók és a munkanélküliek érdekeit. Képviselõjelöltként a kis- és középvállalkozók támogatását, a munkakörülmények javítását, a szociális biztonság megteremtését, az egészségügyi és az oktatási dolgozók nagyobb anyagi és társadalmi megbecsülését, egy nyelvbõl felsõfokú nyelvvizsga térítésmentes megszerzésének lehetõségét kívánom felvállalni. Az adórendszer átalakításával, a bevételek okos és igazságos felhasználásával cirkusz helyett kenyeret fogunk adni az embereknek. Így érhetjük csak el, hogy az EU-ba ne egy megosztott, kettészakadt társadalommal lépjünk be

Mayer Bertalan (Centrum)

Merseváton születtem 1951-ben. Édesapám gazdálkodó parasztember volt, édesanyám a munka mellett öt gyereket nevelt. Kaposváron, a Mezõgazdasági Fõiskolán végeztem. A szakmát a kemenesmártoni tsz-ben kezdtem. 1982-ben lettem a csepregi Gyõzelem Mtsz, majd 1997-tõl az rt. Elnöke. Csepregen élek, feleségem ápolónõ. A politikával 1985-tõl foglalkozom, amikor spontán jelöltként országgyûlési képviselõvé választottak. Alapító tagja, s 1998 óta elnöke vagyok az Agrárszövetségnek. A vidék iránt elkötelezett politikusként hiszem, hogy a vidék felemelkedése nélkül nincs magyar jövõ. Olyan jövõért küzdök, amelyben a vidéken élõ és dolgozó földmûvelõ, munkás, alkalmazott és értelmiségi Európában egyenrangú polgár lesz. Olyan demokráciát szeretnék, ahol hívõként nem kell jobboldalinak, szociális érzékenyként nem kell baloldalinak lennem. A Centrum békességet, szeretetet és nemzeti összefogást akar.

Simon József (MSZP)

Két dolgot szeretek igazán: a természetet és az embereket. Éppen ezért a változások híve vagyok. Jóléti fordulatra, szociális igazságra, reálisabb közteherviselésre van szükség. Olyan fejlesztéseket tartok szükségesnek, amelyek saját, megújuló erõforrásainkra alapoznak, és az itt élõk gazdasági erejét gyarapítják. Végre egyforma mércével kell mérni a gondokat a megoldásukhoz szükséges erõforrásokat – és nem utolsó sorban óvni kell e térség nagy kincset érõ épített és természeti örökségét, sajátos, becsülendõ kultúráját. Mióta az egyetemet befejeztem, Vas megye volt a „munkahelyem”. Most nyolc éve már, hogy országos listás szakpolitikus vagyok, s bár sok barátot, tapasztalatot, kapcsolatot szereztem – szeretnék újra csak a megyénkért, az itt élõ emberekért, a választókerületem lakóiért dolgozni. Ez személyes ambícióm, ezért vállaltam el az egyéni jelöltséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!