Belföld

2002.03.07. 15:26

Szocialista variációk az adóreformra

Szombathely (al) – Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetõje tegnap délután szakszervezeti vezetõkkel találkozott az MSZOSZ Vas megyei képviseletén.

Mórocz Zsolt

A szombathelyi megbeszélésen a szocialista politikus ismertette pártja választási programjának azon elemeit, melyek a munka világával kapcsolatosak. Elhangzott: az MSZP radikálisan megváltoztatná az adórendszert. Eltörölnék a minimálbér adóját, ezzel a kis- és középvállalkozókat is segítenék. A személyi jövedelemadó kulcsait is megváltoztatnák: a mostani 20 helyett 13, a 30 helyett 20 százalékra csökkentenék, a 40 százalékos adókulcs összeghatárát pedig 2-2,5 millió forintra emelnék. A kisvállalkozókat azzal segítenék, hogy tízmillió forintos bevétel alatt bevezetnék a 15 százalékos átalányadót, amely az áfát, személyi jövedelemadót és a társasági adót váltaná fel.
Az MSZP a társadalmi és szociális partnerek bevonásával megalkotná az új, korszerû, egységes szerkezetû munka törvénykönyvét. Az a párt maximális programja, viszont rövid távon eltörölnék azokat, a munkavállalókat hátrányosan érintõ törvénymódosításokat, amelyeket az elmúlt évben alkotott meg az Országgyûlés.
Nagy Sándor megemlítette: fokozatosan bevezetnék a 13. havi nyugdíjakat. Ez 100 milliárd forintos kiadást jelent. A ciklus végére minden nyugdíjas megkapná ezt az összeget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!