Belföld

2005.02.22. 17:06

A felnõttképzés kifejezés az Európai Unióban ismeretlen fogalom

FMH összeállítás Az uniós szerzõdés oktatásra vonatkozó részei (126127. cikkelyek) kimondják, hogy az oktatás nemzeti szintû ügy, az uniós államoknak nem szükséges közös oktatáspolitikát kialakítani, sõt egyes területeken (pl. irodalom, történelem) kimondottan tilos egységesítési igényekkel fellépni.\r\n

Mórocz Zsolt

rnrn

Az egységes európai munkaerõpiac egységes kimeneti rendszert igényel az oktatási rendszerbõl. Ezzel elsõként azok találták magukat szembe, akik frissen szereztek régi típusú szakképesítéseket, s szinte azonnal átképzésre szorulnak véli Nemes István oktatáskutató.

rn

Az EU-ban ismeretlen fogalom a felnõttképzés. Ott a folyamatos tanuláson van a hangsúly. A külhoni tapasztalatok arra mutatnak, hogy a szakismeret mellett egyre fontosabb egyéni kvalitássá válik a nyelvismeret, az információtechnikai felhasználói ismeret, a szociális érzékenység, a team-munkára való alkalmasság, a nyitottság. Az új képesítések megszerzése egyre elérhetõbbé kell, hogy váljon a már munkában állók számára is.

rn

A nemzeti szakképzési program kialakítását az EU pályázati pénzekbõl támogatja. Nincsenek jogharmonizációs kötelességek, de prioritásokat meghatároz a dokumentum, melyek ajánlások, de megszívlelendõ ajánlások. Például azt, hogy a kormány a munkahelyi képzéseket kapcsolja be a szakképzésbe. A Maastrichti szerzõdés a 127-es cikkelyt több prioritás megjelölésével módosította. Ezek: az iparban zajló változások szakképzési alkalmazásának elõsegítése, a munkanélküliek átképzése a munkaadók igénye által meghatározott irányban, a munkaerõ-piaci integ- ráció segítése az alap- és to-vábbképzés fejlesztésével, hogy a munkavállaló be se kerüljön a munkanélküliek körébe. A képzéshez való hozzájutás támogatása a mobilitás növelésével, ami azt azt jelenti, hogy külföldi oktatási intézmények is komolyan érdekeltek lehetnek a belföldi munkaerõ képzésében. A képzési szektor és a vállalatok közötti együttmûködés elõsegítése, vagyis a cégek tartsák el a nekik megfelelõ oktatási intézményeket!

rn

A legnagyobb gond ma az, hogy az illetékesek módszertanilag még kevés ismerettel rendelkeznek. Az biztos állítja több szakértõ , hogy a legolcsóbb, és legfájdalommentesebb megoldás a távoktatás, persze csak akkor, ha egzakt módon sikerül megfogalmazni, hogy kit tekintünk felnõttnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!