Belföld

2005.02.22. 17:06

Egy jó szerzõdés lehet a megoldás

Székesfehérvár (ma) A felnõttképzés díjának kedvezményeirõl és a felnõttképzõ intézmények adatszolgáltatási kötelezettségeirõl tartottak elõadást az APEH munkatársai a Gazdaság Házában.

Mórocz Zsolt

rnrn

A felnõttképzéssel foglalkozó vállalkozásoknak az adózással kapcsolatosan speciális kérdései merültek fel, mert az intézményekre vonatkozó jogszabályok, így a felnõttképzési törvény, a személyi jövedelem-adóról szóló jogszabályok és az APEH állásfoglalása olykor-olykor eltérnek egymástól. Ebbõl adódik, hogy a felnõttképzõk a felmerülõ jogszabályi hézagok miatt szabályt sértenek, melyet az APEH akár 100200 ezer forintos bírsággal is szankcionálhat. Bíróné Horváth Magdolna és Mesteházy Sándor, az APEH Fejér Megyei Igazgatóságának osztályvezetõi vála-szoltak a felmerülõ kérdésekre.

rn

2004 júniusában módosult az szja törvény, azóta a felnõttképzésben részt vevõk a tanfolyami díj 30 százalékát, maximum 60 ezer forintot igényelhetnek vissza, ha éves jövedelmük nem haladja meg a 3,4 millió forintot. Akiknek jövedelme 3,44 millió forint között van, csupán 10 százaléknyi kedvezményt kérhetnek. A kedvezményt egyébként nemcsak a hallgató, hanem bármely családtagja is igénybe veheti, ha arról nyilatkozik a tanuló, kivéve, ha annak halasztását kéri. Halasztáskor már csak a képzésben részt vevõ igényelheti a kedvezményt mondta Mesterházy Sándor, majd hozzátette, csupán akkreditált intézmény adhat ki adóigazolást.

rn

Bíróné Horváth Magdolna aláhúzta, csupán a képzési díj után jogosultak a kedvezményre a hallgatók, míg a felnõttképzõk csak abban az esetben vehetnek igénybe a vizsgadíj után is kedvezményeket, ha maga a képzést folytató intézmény jogosult a vizsgáztatásra, és már a hallgatóval megkötött szerzõdésben rögzíti a vizsga helyét is. A felnõttképzõ szervezetek problémaként felvetették, sokuk nem vizsgáztathat, azonban ha állami támogatásból finanszírozott egy hallgató képzése, kérdéses, ebbõl mennyi a vizsgadíj, esetleg mennyi a hallgató önrésze, és vajon abba tartozik-e bele a vizsga díja. Kérdésként merült fel továbbá a gépjármûoktatást végzõ szerveknél, hogy a pót-órák miért nem számolhatók el. Az APEH munkatársai erre elmondták, a törvény a szerzõdésben elõírt óraszámra hivatkozik, s mivel esetleges a bukások száma, azzal nem lehet számolni.

rn

Új jogszabályi változás, hogy idén már a kiállított számlára is rá kell vezetni, ha adóigazolást adott a képzõ a hallgatónak, ha részletben fizeti ki a tandíjat, akkor a résszámláknak egyenként is tükröznie kell, hogy adóigazolást állított ki a képzõintézet mondta Bíróné Horváth Magdolna, majd hozzátette, így a hallgatók sem tudnak többször visszaélni a kedvezménnyel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!