Belföld

2005.02.22. 14:58

Pontszerzõ szakmai továbbképzések

Zalaegerszeg (s. e.) - A közszféra területén dolgozók számos továbbképzésben vehetnek részt. Olyan oktatási formákban, amelyek állami támogatásban részesülnek, illetve különbözõ pályázati források elnyerése útján. Vannak munkakörök, amelyeknél kötelezõ a továbbképzés...

Mórocz Zsolt

rn


Kõrösi Ferencné: Évente több tanfolyamot is indítunk A megyei munkaügyi központ támogatásával végez  pedagógiai jellegû, akkreditált   szakképzéseket Zalaegerszegen a Berecz és Társa Bt.  Munkanélküliek, illetve állásban lévõ dolgozók vesznek részt az oktatásaikon, Zala mellett Vas és Veszprém területérõl is. Óvodai dajkákat, pedagógiai, illetve gyógypedagógiai   asszisztenseket, gyermek- és ifjúsági felügyelõket  képeznek.

Hallgatóink részint a munkaadóik támogatásával jutnak el a képzésekre, másrészt pedig önköltséges alapon. Általában az óvónõk és pedagógusok végzik el a gyógypedagógiai asszisztens tanfolyamot, mert õket tudják alkalmazni az iskolákban. A pedagógus végzettségûeknek harminc százalékos a tandíjkedvezmény, tekintve, hogy már rendelkeznek az alapvizsgákkal. A másfél éves idõtartamú gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintézõi tanfolyamot a települési önkormányzatok dolgozói végzik el, mivel a munkakörükhöz kötõdik tájékoztat dr. Berecz János. Mint mondja, hazánkban is elterjedt az elfoglalt családoknál, hogy szakképzett alkalmazottakat vesznek fel a gyermekeik mellé. Egyébként változatos a cég pedagógiai jellegû szakképzésein a hallgatók korosztálya, akad, aki 52 évesen szánta rá magát például a szociális tanfolyam elvégzésére.

A Zala Megyei Mûvelõdési és Pedagógiai Intézet igazgatója, dr. Borosán Gyula arról tájékoztat, hogy éppen most fejezõdött be az elsõ hétéves továbbképzési ciklus, amely alatt kötelezõen 120 pontot kellett gyûjteniük a pedagógusoknak, s már elkezdõdött a következõ hétéves terminus... A hallgatók fejlesztõ, módszertani programokon vehetnek részt, illetve külön tantárgyakra vonatkozó tanfolyamokon. Amennyiben valaki egy új szakot végez el a hét év alatt, az önmagában 120 pontot jelent. Állami támogatással valósulnak meg a továbbképzések, a költséget normatív kötött felhasználásként igényelhetik meg a fenntartók, melynek összege jelenleg 15 ezer forint személyenként. Az akkreditált képzések elvégzésérõl a hallgatók tanúsítványt kapnak.

Kõrösi Ferencné, a Zala Megyei Kórház oktatásszervezõje ugyancsak sokrétû szakmai képzésekrõl számol be. Az orvosoknak és a szakdolgozóknak ötéves ciklus alatt kell elérniük a kitûzött pontszámot. Az elõbbieknek 250-et kell szerezni, ebbõl 150-et az elméleti továbbképzéseken gyûjthetnek össze, az utóbbiaknak pedig a szükséges száz pontból 25-öt kell az elméleti továbbképzéseken megszerezniük.

Az orvosoknál nem csak az e célt szolgáló képzések gyarapítják az elõírt pontokat, hanem az akkreditált kongresszusokon való részvétel is. Évente 6-7 alkalom kínálkozik egyébként az orvosok számára ismereteik bõvítésére, míg a szakdolgozóknak 7-8 alkalommal szerveznek ilyen jellegû tanfolyamokat.

Az orvosok továbbképzése a Pécsi Tudományegyetemhez benyújtott pályázati támogatással valósul meg, de az Egészségügyi Szakképzõ Továbbképzõ Intézet, illetve más szervezetek felhívásait is rendszeresen figyelemmel kísérjük mondja Kõrösi Ferencné avval, hogy elenyészõ azon egészségügyi dolgozók száma, akik nem rendelkeznek a munkakörük betöltéséhez elõírt pontokkal. Úgy véli, az általában ingyenes továbbképzések regisztrálásához szükséges szakmai tanfolyamok bõséges kínálatát nyújtják, a társintézményekkel közösen.

rn

Fotó: P. U.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!