Belföld

2006.01.25. 17:44

"Agyrémnek" tartja

<STRONG>Budapest (mti) – Gyurcsány Ferenc „agyrémnek” nevezte a Fidesz tbjárulék- csökkentésre, 14. havi nyugdíjra és egy új gyógyszertámogatásra vonatkozó javaslatát.</STRONG>

Mórocz Zsolt

    A Fidesz szerint viszont Gyurcsány Ferenc és kormánya visszaél az idõsek helyzetével, valótlanságokkal keltenek alaptalanul félelmet bennük.
    Gyurcsány a közszolgálati rádió kedden reggel sugárzott interjújában a Fidesz adócsökkentési ígéretérõl úgy vélekedett: nem vitatja, hogy egy ilyen lépés munkahelyeket teremthet, de szerinte összességében mégis több kiadást jelent. A 100–120 ezer új munkahely 100 ezer forintos bérrel számolva nem hoz többet 60– 70 milliárd forint bevételnél úgy, hogy ebbe az összegbe minden adót, még az általános forgalmi adót is beleszámolják. 
    Mi lesz a hiányzó 600 milliárd forinttal? – vetette fel, mert szerinte „egy ilyen javaslat 650 milliárd forintot vesz ki a közös kasszából”. Gyurcsány Ferenc a nap folyamán ellátogatott az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság évindító munkaértekezletére. Ezt követõen újságíróknak elmondta: továbbra is az a helyes gyakorlat, ha a nyugdíjakkal kapcsolatos intézkedések szakmai elõkészítése a Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóságon történik, a politika pedig csak az itt kidolgozott alternatívákról szóló korrekt döntésben vállal szerepet.
    Soltész Miklós, a Fidesz országgyûlési képviselõje erre úgy reagált: az Orbán-kormány idején 10 százalékponttal csökkent a tb-járulék, akkor 230 ezer új munkahely létesült, és ez teremtette meg a lehetõséget a 13. havi nyugdíj bevezetésére, amellyel a mostani kormány „elõszeretettel kampányol”. A fideszes politikus szerint a tbjárulék 19 százalékra való csökkentésével megerõsödnek a kis- és középvállalkozások, és egy év alatt legalább 150 ezer új munkahely jöhet létre. „Ez józan, alapos számítások szerint megteremti a feltételeket a 14. havi nyugdíj bevezetéséhez” – írta az ellenzéki képviselõ.
    A járulékcsökkentés már az idén kedvezõen érintené a társadalombiztosítási kassza bevételeit – hangsúlyozta Deutsch Tamás, a Fidesz frakcióvezetõ-helyettese kedden. A tb-kassza hiánya a 2002-es 100 milliárd forintról 500 milliárd forintra nõtt 2005-re, holott a járulék mértéke nem változott, így a 29 százalékos tb-járulék megtartásától nem lesz nagyobb bevétel – fejtette ki a politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!