Belföld

2006.02.13. 12:19

Radikalizmus nélküli célok

Jászberény (mti) – Korszakváltásra van szüksége az országnak, ennek programját a Magyar Szocialista Párt képviseli, és ajánlja mindenkinek.

Mórocz Zsolt

Ezt Gyurcsány Ferenc mondta szombaton Jászberényben, pártja szociáldemokrata platformjának konferenciáján.
Magyarországon ma nem rendszerváltásra, nem kormányváltásra, hanem korszakváltásra van szükség – fogalmazott a kormányfõ. A korszakváltás programja a nemzeti haladás programja, amely mellõzi a radikalizmust – tette hozzá. Magyarországnak ugyanis nem radikális megoldások, hanem „bátor víziók”, kompromisszumok, valamint okos tervek kellenek azok végrehajtásával együtt – mondta.

A korszakváltás programja négy alappillérre épül, ennek elsõ eleme a fejlesztõ állam kialakítása, olyan államé, amely az ország átépítésében aktív kulcsszerepet játszik – mondta Gyurcsány Ferenc. A fejlesztés alatt elsõsorban az oktatás fejlesztése értendõ, az intellektuális szellemi és tudásközpontok infrastruktúrájának kialakítása, mert Magyarországot csak a „kimûvelt emberfõk sokasága” tudja versenyképessé tenni – mutatott rá.
A második alappillér a szociális igazságosság megteremtése, amely differenciált megoldásokat követel – húzta alá a miniszterelnök. Példaként elmondta: a nyugdíjkorrekciós program keretében az MSZP a 14. havi nyugdíj esetében azt az álláspontot képviseli, hogy akikkel igazságtalanul bánt el az idõ, azok többet kapjanak ebbõl a havi keretbõl, mint azok, akik szerencsésebb idõszakban vonultak nyugállományba.
A miniszterelnök további két pillérként a hatékony és szolgáltatásközpontú állam létrehozását és a meglévõ demokratikus értékek erõsítését nevezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!