Belföld

2006.03.21. 15:11

A leendõ vita a vita tárgya

Budapest (mti) – Nem tudott megállapodni a négy parlamenti párt képviselõje tegnap a miniszterelnök-jelöltek és a listavezetõk vitájáról.

Mórocz Zsolt

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetõje meghívására Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese, Gál J. Zoltán, az MSZP kommunikációért felelõs vezetõje és Horn Gábor, az SZDSZ kampányfõnöke tartott zárt körû megbeszélést. A pártok képviselõi azonban nem tudtak megállapodni abban, hogy az április 5- ei vitán csak Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vegyen-e részt, illetve, hogy megrendezzék- e az MSZP javaslatára április 3-án a listavezetõk vitáját. Csupán arról egyeztek meg, hogy folytatják a megbeszéléseket.

Az MSZP április 5-én Gyurcsány–Orbán vitát akar, április 3-án pedig a listavezetõk – Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor, Orbán Viktor és Dávid Ibolya – vitáját szorgalmazza. Az MDF viszont ragaszkodik ahhoz, hogy miniszterelnök-jelöltje, Dávid Ibolya mindkét vitán részt vehessen. Az SZDSZ nyitott mindkét megoldásra. A Fidesz szerint az elsõ forduló elõtt lesz miniszterelnöki vita, amelyen Orbán Viktor részt vesz,álláspontjuk azonban az, hogy az MDF-nek és az SZDSZ-nek kell eldöntenie, hogy jelöltjeik ott lesznek-e ezen a vitán.

„A mai, egyébként nagyon korrekt megbeszélésen szinte mindenben egyet tudtunk érteni, kivéve azt, hogy mikor legyen és hány vita legyen, illetve hogy ezeken a vitákon ki vesz részt” – így összegezte az egyeztetés „eredményét” újságíróknak Gál J. Zoltán. A szocialista politikus szerint a Fidesz álláspontjából az következik, hogy Orbán Viktor nem akar Gyurcsány Ferenccel vitázni. Deutsch-Für Tamás viszont azt mondta: ennek az ellenkezõje igaz, vagyis a jelenlegi miniszterelnök az, aki nem hajlandó a vitára. A Fidesz kommunikációs vezetõje hozzátette: a szocialisták nem a vitában, hanem „a vitáról folytatott vitában érdekeltek”. Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc „azzal tudná vitaszándékát bizonyítani, ha véglegesen igent mondana az április 5-ei idõpontra (...) Orbán Viktor álláspontja egyértelmû, az április 5-ei vitán ott lesz”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!