Belföld

2006.03.27. 15:01

Cáfolják a csalást

Budapest (mti) – Cáfolta Szekeres Imre, az MSZP alelnöke vasárnapi televíziós interjújában azokat a sajtóértesüléseket, hogy választási csalást követtek volna el 2002-ben a szocialisták Nagykátán.

Mórocz Zsolt

Korábban a Magyar Nemzet címû napilap – a Hír TV-re hivatkozva – azt írta: választási csalást leplezett le Bácsics Gyula, a nagykátai választási bizottság szocialista alelnöke.
„Hú, de mellényúltak ... ekkora pofára esést már rég láttam” – mondta Szekeres a közszolgálati televízió reggeli mûsorában. Kijelentette: nem volt Bácsics nevû választási bizottsági alelnök Nagykátán. Elmondta, létezik egy Bácsics nevû úr, akit korábban kizártak az MSZP-bõl, és hozzátette: az illetékes jegyzõ erõsítette meg, hogy nem volt ilyen nevû választási bizottsági alelnök Nagykátán.

Szabóné Müller Tímea, az MSZP Pest megyei területi szövetségének alelnöke vasárnap közölte, Bácsics Gyula nem alelnöke a nagykátai választási bizottságnak. Szabóné szerint Bácsics tavaly egy szabálytalanul összehívott helyi ülésen jutott hozzá ehhez a tisztséghez, így nem jogosult a funkció betöltésére. Ezt állapította meg a párt megyei és országos etikai bizottsága is. Szabóné elmondta, hogy valótlan állításai miatt etikai eljárás indul a párton belül Bácsics ellen. A megyei bizottság azt kívánja kivizsgálni, hogy az érintett vétett-e a párt alapszabálya ellen, amely egyebek között kimondja: választási idôszakban nem lehet a párt hírnevének ártó kijelentéseket tenni.

A Magyar Nemzet szombati cikke szerint a láncszavazásos választási csalás lényege, hogy az elsõ szavazó bemegy a szavazókörbe, felveszi a lepecsételt szavazólapot, majd a fülkében elrakja, és csak egy üres borítékot dob az urnába. A lepecsételt üres szavazólapot pedig elviszi magával az MSZP által berendezett központba, ahol beikszelik rajta a szocialista pártot, illetve jelöltjét. A következõ lefizetett szavazó a már kitöltött szavazólapot viszi magával a szavazókörbe, ezt teszi be a borítékba, amit az urnába dob, majd a kapott lepecsételt üres szavazólapot megint kicsempészi. Bácsics Gyula arról is beszélt, hogy a szocialisták most is szavazatvásárlására készülnek, amelyet meg is beszéltek egy felkészítõ ülésen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!