Belföld

2006.03.21. 15:22

Éles bírálatok Mikola István mondata miatt

Budapest (mti) – Az MSZP, az SZDSZ és az MDF is bírálta Mikola Istvánnak, a Fidesz kormányfõhelyettes-jelöltjének a határon túli magyarokkal kapcsolatos kijelentését.

Mórocz Zsolt

Mikola István a Fidesz kongresszusán fogalmazott úgy: „Ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és õk szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna.”

Szili Katalin
, az Országgyûlés szocialista elnöke tegnap azt mondta, hogy Mikola István felrúgta azt a megállapodást, amelyet határon túli és a magyarországi képviselõk kötöttek 2005 szeptemberében, a kárpát-medencei magyar képviselõk fórumán, miszerint a határon túli magyarság sorsának ügyét nem teszik kampánytémává. Nem lehet voksvadászattá és pártpolitikai kampánykérdéssé silányítani a nemzet ügyét – tette hozzá az MSZP-s politikus.

Az SZDSZ szerint Mikola István kijelentésével végre bevallotta, hogy a határon túliaknak csak a szavazata kell a Fidesznek. „Mikola István, akit Orbán Viktor helyettesének választott a Fidesz, most végre bevallotta, mit jelentenek számára a határon túl élõ magyarok: ötmillió újabb szavazatot Orbánra” – írta a kisebbik koalíciós párt közleményében.

Hasonlóan vélekedett az MDF-es Csapody Miklós, szerinte Mikola István megsértette a határon túli magyarokat, akiket pusztán „egy irányba szavaztatható, politikai nézetek nélküli szavazógépnek tekintett”. De megsértette a határon belül élõket is azzal, hogy szavazatukat fölöslegesnek, zárójelbe tehetõnek tekintené akkor, ha a határon túli magyarok is választójoggal rendelkeznének.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfõnöke reagálásában azt mondta: a Fidesz a határon túli magyarok azon szándékait kívánja támogatni, amit a határon túl élõk fontosnak éreznek. Mivel a határon túliak nem kérnek választójogot, ezért a Fidesz sem akar adni nekik választójogot – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!