Belföld

2006.03.31. 16:23

Fókuszban az agrárium

Budapest (mti) – A kormányfõ aggályosnak tartja, hogy a Fidesz az egyik agrár érdekvédelmi szervezettel kíván megállapodni arról, hogy egy esetleges új kormányban a mezõgazdasági minisztert egy agrár érdekképviselet fogja delegálni.

Mórocz Zsolt

Errõl Gyurcsány Ferenc csütörtökön beszélt a Köztársaság téri MSZP-székházban az Új Száz lépés program agrárfejezetének ismertetésekor. A Fidesz szándékát a kormányfõ az alkotmányosság és a kormányfõi felelõsség csorbításának tartja. Szerinte ugyanis abszurd helyzet lenne, ha a magyar kormány egyik minisztériumát nem a parlamentnek, hanem egy érdekképviseletnek felelõs miniszter vezetné.

A kormányfõ szerint elfogulatlan, okos agrármenedzserekre van szükség, olyanokra például, mint Gráf József.
Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ismertette az Új Magyarország program mezõgazdaságra és vidékre vonatkozó 12 lépését. Kiemelte: a vidékfejlesztésre a jövõben háromszor-négyszer annyi forrás áll rendelkezésre, mint az elmúlt idõszakban. A piacbõvítésre is jelentõs figyelmet kívánna fordítani. Példaként említette azokat a logisztikai központokat, amelyeket Európa több országában létre kívánnak hozni a magyar áruk biztonságos eljuttatása érdekében. Támogatásra számíthatnak a termelõi szervezõdések, továbbá az idõsek és a fiatal gazdálkodók, valamint azok is, akik szociálisan rászorulnak.

Budai Gyula, a Magosz elnöki fõtanácsadója reagálásában emlékeztetett: 2002-ben az MSZP Németh Imrét, a Budapesti Köztestület Agrárkamara akkori igazgatóját jelölte miniszternek, sõt Mészáros Gyula, a szervezet fõtitkára lett a közigazgatási államtitkár.
Font Sándor (Fidesz) fontosnak tartja, hogy az új polgári kormányban a gazdákat képviselõ szakmai szervezet töltheti be a miniszteri posztot. Font szerint ha kormányra kerülnek, minden törvényes eszközzel fellépnek a külföldiek bújtatott földvásárlása ellen, és 2007 végéig befejezik a résztulajdonok kiadását és az osztatlan földek felosztását, folytatják a szövetkezeti üzletrészek jelenleg felfüggesztett felvásárlását. Emellett egyszeri, átfogó gazdahitelátütemezési programot indítanak, agrárbiztosítási rendszert alakítanak ki, és támogatják a gazdák beszerzési, tárolási, feldolgozási és értékesítési társulásainak létrehozását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!