Belföld

2006.03.20. 14:27

Jelölt a Fidesz

Budapest (mti) – Orbán Viktort miniszterelnök-jelöltnek, Mikola Istvánt kormányfõhelyettes-jelöltnek választották.

Mórocz Zsolt

Tegnap a Fidesz kongresszusán a küldöttek által leadott 1342 szavazatból 1334 támogatta Orbán Viktor kormányfõjelöltségét. A döntés bejelentése után a Körcsarnokot konfettizápor árasztotta el, a közönség Orbán Viktor nevét skandálta. Mikola István kormányfõhelyettes-jelöltté választását 1211-en támogatták.

A kongresszust Varga Mihály alelnök nyitotta meg, majd külföldi politikusok köszöntötték személyesen, illetve üzenetben a tanácskozást és Orbán Viktort. Hallható volt mások mellett Angela Merkel német kancellár, Jacques Chirac francia elnök, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, Wolfgang Schüssel osztrák kancellár és Lech Walesa volt lengyel államfõ. Ezt követõen politikusok és más közszereplõk ajánlották a kongresszus figyelmébe Orbán Viktort és Mikola Istvánt, valamint méltatták a Fideszt. Felszólalt Jakab István, a Fidesszel szövetséges Magosz elnöke, Kontur Pál, a Fidesz munkástagozatának vezetõje.

Orbán Viktor és Mikola István megválasztásával a küldöttek igenlõen szavaztak a szövetség Hajrá, Magyarország! címû programjáról is. A pártelnök részletesen szólt arról, hogy a program a világ elsõ könyve, amelyet 3 millió 200 ezer ember írt, egy egész ország, 15 millió magyar ember számára. Külön köszönetet mondott azoknak a baloldali érzelmû embereknek, akik elmondták véleményüket a Nemzeti Konzultáció, a faluparlamentek vagy az Országértékelõ beszélgetések során, illetve azoknak a baloldali szakértõknek, akik részt vettek a vitákban.

A Fidesz és az MSZP programját összehasonlítva Orbán Viktor úgy vélte, hogy egy nemzetegyesítõ program és egy egyszemélyes program, a nemzeti kormány és az „egyszemélyes magánkormány” áll szemben egymással.
- Az ígérgetések kora lejárt, az emberek megoldásokat várnak – mondta Orbán Viktor, aki arra tett ígéretet, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén megõrzik a nemzeti vagyont, megfékezik a munkanélküliség növekedését, a magyar érdeket helyezik elõtérbe. Megszüntetik a sok tízmilliós végkielégítéseket és jutalmakat, ha a költségvetés túllépi az Országgyûlés által megengedett hiányt, akkor a miniszter és a miniszterelnök egyaránt „fizetéscsökkenéssel fizet” majd ezért.

A Fidesz választási programja összeroppantaná a magyar gazdaságot, az a szociális bizonytalanság és az igazságtalanság programja – reagált Gál J. Zoltán, az MSZP kampányának kommunikációs vezetõje a Fidesz kongresszusán elhangzottakra.
Az elsõ számítások után „azt tudjuk mondani, hogy ez a magyar gazdaság megroppantásának programja. Egyetlen évben körülbelül 1554 milliárd forintot venne ki a közös kasszából” – fogalmazott a politikus.
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint nem konzisztens és nem finanszírozható a Fidesz programja, amelyet véleménye szerint nem hajtanának végre, tehát a választók félrevezetéseként értékelhetõ.
Katona Kálmán, az MDF országos választmányának elnöke baloldali populista ígéreteknek nevezte a Fidesz programját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!