Belföld

2006.03.29. 15:48

Kivédenék a csalást

Budapest (mti) – A Fidesz a láncszavazás lehetõségének kizárása érdekében javaslatot tett és egyeztetésre hívta a négy parlamenti párt képviselõit.

Mórocz Zsolt

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke kedden elmondta: az a javaslatuk, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) négypárti kérésre adjon ki állásfoglalást, miszerint a szavazólapot a választási bizottság elõtt kell borítékba helyezni. Pokorni szerdára egyeztetésre hívta az MSZP, az SZDSZ és az MDF kampányfõnökét, hogy közös beadvánnyal fordulhassanak az OVB-hez az ügyben.
Hozzátette: a láncszavazás lehetõségét ugyanakkor csak az zárja ki teljes mértékben, ha a testület állásfoglalásában azt is rögzíti, hogy a szavazólap mindkét oldalát le kell pecsételni. Így összehajtva is látszana, hogy valóban a szavazólap került-e a borítékba. Pokorni Zoltán hozzátette: lehetséges megoldás, hogy a szavazólap hátoldalára a voksolás után kerüljön rá a pecsét, de az is elképzelhetõ, hogy minkét oldalt lepecsételik, mielõtt a választópolgár kezébe adják a lapot. Elmondta: egyszerûbb megoldáslenne a boríték használatának megszüntetése, azonban ehhez törvénymódosítás szükséges.

Szekeres Imre (MSZP) közölte: pártja részt vesz az ellenzéki párt által kezdeményezett egyeztetésen, amelyre javaslatcsomaggal megy.
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetõje közölte, hogy jó tárgyalási alapnak tartja a Fidesz javaslatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!