Belföld

2006.03.22. 17:30

Költségvetési kontroll

Budapest (mti) – Orbán Viktor szerint az új kormányciklusban költségvetési tanácsot kell felállítani, hogy a kormány és a parlament reális költségvetést alkosson.

Mórocz Zsolt

A létrehozandó költségvetési tanács – amelyben helyet kapna az Állami Számvevõszék elnöke is – különleges jogokkal lenne felruházva, elsõ körben visszaküldhetné a nem reális törvényjavaslatot a kormánynak, második körben pedig a parlamentnek – mondta a Fidesz elnöke tegnap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kibõvített elnökségi ülésén.
A Fidesz gyõzelme esetén az új kormány második lépése a munkaközpontú növekedési pálya kialakítása lesz, a harmadik lépés világos és tiszta finanszírozási rendszer a közszolgáltatásban – tette hozzá Orbán Viktor.
Az euró 2010-es bevezetését említette negyedik lépésként Orbán Viktor, hozzáfûzve, hogy errõl komoly vita zajlott a Fideszen belül, de Matolcsy György volt gazdasági miniszter érvelését fogadták el, aki szerint versenyhátrányba kerülünk, ha a régióban bevezetik az EU közös valutáját, nálunk viszont nem.
Az MKIK, mint köztestület a dinamikus gazdasági fejlõdésben, egyensúlyhoz közelítõ államháztartásban érdekelt – mondta a fórumon Parragh László. Az MKIK elnöke takarékosabb és hatékonyabb államot szorgalmazott, a vállalkozások számára legfontosabb intézkedések között pedig az euró mielõbbi bevezetését, az iparûzési adó eltörlését, az élõmunkát terhelõ adók csökkentését, illetve a felsô áfakulcs mérséklését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!