Belföld

2006.03.23. 15:23

Mit kérnek a vállalkozók?

Szombathely, Budapest (ni) – Harmincnégy szervezet képviselõje írta alá azt a gazdasági programot, amely a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) kezdeményezésére született.

Mórocz Zsolt

Mintegy 77 ezer vállalkozót tömörítõ 34 szervezet véleményét és a kormánnyal szembeni elvárásait tartalmazza az az anyag, amely a VOSZ kezdeményezésére született. A VOSZ a közelmúltban kétnapos gazdasági konferencián hallgatta meg a négy parlamenti párt vezetõinek gazdasággal kapcsolatos elképzeléseit. A rendezvényen megyénket Szõnye József, a VOSZ vasi szervezetének elnöke képviselte.

A vállalkozók jól tudják: kampány idején számos olyan ígéret elhangzik, amely késõbb feledésbe merül. A gazdasági élet szereplõinek azonban különösen fontos az elõre kiszámítható, vállalkozásbarát környezet. Ezért döntött úgy a 44 ezer hazai vállalkozást képviselõ VOSZ, hogy a többi érdekképviseleti szervezettel összeállít egy olyan gazdasági programot, amely késõbb számon kérhetõ. A magyarországi vállalkozások országos és szakmai érdekképviseleti szövetségei különbözõ fórumokon elhangzott javaslatok összegzéseként fogalmazták meg elvárásaikat az elkövetkezendô kormányzati idõszakra vonatkozóan.

A gazdasági élet szereplõi egyebek mellett szeretnék, ha a legkisebb havi munkabér összegére vonatkozó, az Országos Érdekegyeztetõ Tanács által javasolt megállapodást betartaná a kormány. További elvárásuk, hogy a nemzetgazdasági átlagkereset reálértékének növekedési üteme ne haladja meg a GDP növekedésének ütemét, ezenkívül a munkabérekhez kapcsolódó közterhek érzékelhetõ csökkentését is fontosnak tartják. A közbeszerzési jogszabályok felülvizsgálatát is kérik az aláírók, szeretnék ugyanis elérni, hogy a hazai vállalkozások – különösen a kis- és középvállalkozások – lehetõségei javuljanak e téren – mondta el kérdésünkre Szõnye József.
A pályázati kiírások áttekinthetõsége és közérthetõsége ugyancsak szerepel a szempontok között. A kereskedelemfejlesztési büdzsé emelését, az állami intézményrendszer átalakítását, a hatósági funkcióról a szolgáltató jellegre való áttérést szintén szorgalmazzák a program alkotói. A gazdasági élet szereplõi a nagy forrásigényû szakmunkásképzés, valamint az átképzés forrásainak felosztásánál a gazdasági érdekképviseletek és a kamarák bevonását is fontosnak tartanák.

A kis- és középvállalatok esetében az egyszerûsített vállalkozói adó kiterjesztését, a Széchenyi-kártya jelenlegi 10 millió forintos keretének felemelését várnák el, szeretnék elérni továbbá, hogy a kis- és középvállalkozásoknak a cégbõl ki nem vont jövedelmük után ne kelljen adót fizetniük. A kis- és középvállalkozói réteg megerõsítését a pályázatok elbírálásánál is fontos szempontként kezelnék az aláírók. A dokumentumban szerepel az is, hogy meg kell szüntetni a hatóságok munkatársainak közvetlen és közvetett érdekeltségét a bírságolásban.

Az MSZP,a Fidesz-MPSZ, az SZDSZ és az MDF képviselõivel folytatott beszélgetések során a vállalkozói elvárásokkal kapcsolatos vállalásokat tartalmazó válaszokat pontozták a kérdezõk. Szõnye József szerint nagy elõrelépés, hogy végre a kezükben van egy olyan, 34 szervezet képviselõjének kézjegyével ellátott gazdasági program, amely a választások után számon kérhetõ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!