Belföld

2006.03.21. 16:18

Most a legerõsebbek

Szombathely (nfb) – Megyénkben járt Hiller István, az MSZP elnöke, hogy a párt jelöltjeivel kampányoljon. A párt választási programjáról, a tervezett Vas megyei fejlesztésekrõl kérdeztük.

Mórocz Zsolt

– Kijelentette, hogy Vas megyében soha nem volt olyan erõs a párt, mint most. Milyen mértékû ez az erõsödés, és minek köszönhetõ?

– A Magyar Szocialista Párt olyan szervezettséggel, olyan jelöltekkel készül a megmérettetésre, amelynek, illetve akiknek köszönhetõen sokkal jobb eredményekre számítok, mint 2002-ben. Akkor egy egyéni mandátumot szereztünk, öt választókerületbõl egyben voltunk sikeresek, a pártra leadott szavazatok esetében is gyengébben szerepeltünk az országos átlagnál. A négyéves kormányzati tevékenység eredménye, és az a változás, ami helyben is történt a szocialista párton belül, feljogosít engem arra, hogy a pártra leadott szavazatok tekintetében lényegesen kiegyensúlyozottabb és sokkal jobb eredményt reméljek. Világos leszek: egy évvel ezelõtt feloszlattuk a Vas megyei szervezetet, és új tisztségviselõket választottunk. Ami ez alatt az egy év alatt történt, nem hasonlítható se jellegében, se színvonalában ahhoz, ami korábban volt: viták és országos visszhangot kiváltó nézeteltérések, veszekedések után egy igen aktív és roppant színvonalas újjászervezés és felkészülés. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nemrégiben az MSZP a modern magyar baloldal történetének helyben legnagyobb nagygyûlését bonyolította le a frissen átadott sportcsarnokban. A beléptetõrendszer szerint több mint hétezren vettek részt a rendezvényen. Korábban, ha az MSZP egy ezerfõs rendezvényt öszsze tudott hozni, akkor az örömteli volt. Ez azt jelenti, hogy a párt megítélése javult a megyében: várakozóan és bizalommal tekintenek az MSZP-re.

– Ezek szerint jó húzás volt Kiss Pétert megyei pártelnökké tenni. A választások után változtatnak ezen a felálláson?

– Õ a párt meghatározó politikusa. Olyan ember, aki ragaszkodik a gyökereihez, a városához, vasinak vallja magát, s erre büszke is. Akkor vállalta a feladatot, amikor gondok voltak, és látható eredményeket ért el. Hogy a választások után mi lesz, arról még nem érdemes beszélni.

– Az Új Magyarország Programban Vas megyének különleges szerepet szánnak, aminek kissé ellentmond, hogy Gyõr lett a régió fejlesztési központja.

– Az Új Magyarország Program a szocialista párt választási programja az elkövetkezõ idõszakra, érdemes rajta számon kérni azt, ami az elkövetkezõ idõszakban történik. Mi az elmúlt négy évvel elszámoltunk, s ajánlatot tettünk a jövõre nézve. Ebben infrastrukturális, oktatási, egészségügyi, környezetvédelmi és turisztikai fejlesztések szerepelnek, az egyes településekre vonatkoztatva. Ilyen programja csak az MSZP-nek van: nem általánosan beszél a témákról, hanem konkrétan megnevezi, milyen fejlesztéseket képzel el az egyes településeken.

Valóban részletes a program, ezért számon kérhetõ...

– Vállaljuk is. A mi programunk nem arról szól, hogy „azt akarjuk, jók legyenek az utak”, hanem azt mondja, hogy az M8-as Szentgotthárd és Veszprém megyehatár közötti szakaszát megépítjük. Vagy például azt, hogy az M9-es autópálya Gyõrtôl Zaláig megépül. Ezek a vállalások egy politikai párttól a tényleges vállalások. Az a vállalás, hogy „azt akarom, jobb legyen az élet”, remek, de megfoghatatlan. 

- Természetesen gyõzelemre készülnek, ám ha mégis koalícióra kényszerülnek, kire számítanak, és van-e stratégiájuk arra a helyzetre, ha a két nagy párt jut csak a parlamentbe?

– Mi azért dolgozunk, hogy a szocialista párt a legjobb eredményt érje el, a legtöbb mandátumot szerezze meg az Országgyûlésben, és megalakulhasson a második Gyurcsány-kormány. Ez az MSZP célja. Programja és politikusainak mondandója is ezt a célt szolgálja. Az április 9-ei választások után lehet a tények ismeretében errõl tovább vitatkozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!