Belföld

2006.03.24. 15:45

Nem turkálnak a zsebeikben

Szombathely (van) – Az idén is leadták a képviselõk a vagyonnyilatkozataikat. Bárki megtekintheti ezeket, ha elõzetesen jelzi szándékát az ügyrendi bizottság elnökének.

Mórocz Zsolt

Csönge Márta, a szombathelyi közgyûlés ügyrendi bizottságának elnöke elmondta, hogy a vagyonnyilatkozat egyebek között tartalmazza a képviselõ adóköteles jövedelmét a tiszteletdíjon kívül, valamint a különbözõ gazdasági társaságokban való tulajdonát, részesedését, nagyobb értékû ingóságait. Ebben az évben január 31-éig kellett leadni a vagyoni helyzetet és annak változásait tükrözõ dokumentumokat.
A képviselõi vagyonnyilatkozatok nem titkosak, a polgármesteri hivatalban bárki megtekintheti õket, minden hónap elsõ szerdáján és utolsó csütörtökén. Az ügyrendi bizottság tagjai rugalmasan kezelik az ügyfélfogadás rendjét, egyeztetés után jelenlétükben bármikor megtekinthetõk a nyilatkozatok. Nemcsak a képviselõknek, de a közvetlen hozzátartozóiknak is nyilatkozatot kellett tenniük vagyoni helyzetükrõl, ezek viszont nem nyilvánosak, csupán ellenõrzési eljárás során – melyet bárki kezdeményezhet írásban a bizottságnál – tekinthetõk meg.
Csönge Márta hozzátette: Vasban nem igazán kíváncsiak az emberek ezekre az adatokra, inkább a négyéves ciklus elején van érdeklõdés. A bizottsági elnök szeretné, ha minél elõbb sikerülne bevezetni az elektronikus egységes kitöltést, mert az megkönnyítené az ügyrendi bizottság, a képviselõk dolgát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!