Belföld

2006.03.30. 15:51

Pártegyezség a csalás ellen

Budapest (mti) – A láncszavazás kiküszöbölését célzó törvénymódosítás érdekében rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a jövõ hétre a négy parlamenti párt az Országgyûlés elnökénél.

Mórocz Zsolt

Errõl az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF képviselõi állapodtak meg a választásokra országos listát állító tíz párt képviselõjének szerdai budapesti egyeztetésén. A rendkívüli ülés összehívását Rogán Antal, a Fidesz szóvivõje vetette fel a megbeszélésen, amely az MSZP kezdeményezésére sajtónyilvános volt. Rogán jelezte, hogy pártja elkészítette a választási eljárásról szóló törvény módosítását célzó indítványát. A rendkívüli ülést azonban csak akkor hívják össze, ha az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki döntése ezt szükségessé és lehetségessé teszi.

Az OVB csütörtöki ülésének összehívását a testület elnöke, Szigeti Péter jelentette be az egyeztetésen. Az OVB határozni fog arról, hogy a külföldi szavazóhelyeken a már a hét végén kezdõdõ parlamenti választások függvényében hozhat-e még döntést az Országgyûlés a törvénymódosításról. Az OVB dönt a pártok javaslatairól is, amelyek között szerepel, hogy a választási csalások megakadályozása érdekében a szavazólapokat mindkét oldalon hivatalos pecséttel jelöljék meg az urnába helyezés elõtt, ne használjanak borítékokat, ne lehessen kivinni a szavazóhelyiségbõl a szavazólapokat, illetve a szavazatszámláló bizottságok tagjai ne használhassanak jeltovábbító eszközt.

- Ha jövõ héten összeül a parlament rendkívüli ülése, akkor tûzze napirendjére azt a törvénymódosítást, ami lehetõvé teszi a kampánypénzek felhasználásának ellenõrzését – mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetõje szerdán. Az MDF támogatja a választási eljárásról szóló törvény módosítását, de azzal a kitétellel, hogy szerepeljen az Országgyûlés napirendjén a jogszabály egy másik, az Állami Számvevõszék (ÁSZ) jogosítványait növelõ módosítása is – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!