Belföld

2006.03.28. 15:24

Polt: Polgári per indul Gyurcsány cége ellen

Budapest (mti) – A közérdek sérelmét állapította meg a Legfõbb Ügyészség (LÜ) a kormányfõt is érintõ Szalay utcai ingatlan ügyében – közölte Polt Péter legfõbb ügyész.

Mórocz Zsolt

A hétfôi sajtótájékoztatón elmondták, hogy a Legfõbb Ügyészség nem indított büntetõ eljárást a kormányfõt is érintõ több fideszes feljelentés nyomán, ugyanakkor keresetet nyújtanak be a bírósághoz a Szalay utcai ingatlannal kapcsolatban közérdek sérelme miatt. Polt Péter legfõbb ügyész közölte: a Szalay utcai ingatlan ügyében azt állapította meg az ügyészség, hogy az azzal kapcsolatos szerzõdések láncolata jó erkölcsbe ütközik, ennek megfelelõen semmis, ezért az ügyészség megteszi a szükséges lépéseket.

Az ügyészségi kereset az Altus Rt., valamint a Közlönykiadó jogutódja, a Humán- Jövõ 2000 Kht. szerzõdõ felek egyik olyan szerzõdése miatt készült, amely az ingatlan bérbevett részében végzett beruházásáról szól. Az ügyben a bérleti szerzõdésnek vannak olyan elemei, amelyek bizonyos fajta vagyonkezelõi kötelezettségek megszegésének gyanúját keltik. Az elévülés miatt azonban már hiába van gyanú, „nem lehet tovább nyomozni és nem lehet elkezdeni nyomozni”.

A Nomentana-ügyben felmerültek olyan adatok, amelyek közokirat-, illetve magánokirat- hamisításra adtak feltételezést. Itt is bekövetkezett azonban az elévülés. A Fittelina Kft. ügyében Sinku Pál kifejtette: azt kellett tisztázni, hogy történt-e ráépítés és annak van-e adójogi hatása. Egy hasonló ügyben a büntetõ bíróság jogerõsen bûncselekmény hiányában mentette fel a vádlottat tavaly. Sinku Pál fõosztályvezetõ ügyész visszautasította azt az újságírói véleményt, hogy az ügyek elkenésérõl lenne szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!