Belföld

2006.03.29. 15:43

Terrorveszély Szlovákiából?

Budapest (mti) – A magyar titkosszolgálat hivatalos értesítést kapott arról, hogy külföldi bûnözõi csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálása szándékával robbantásokat kívánnak elkövetni.

Mórocz Zsolt

„A kapott tájékoztatás szerint a robbantások tervezett helyszínei a választási nagygyûlések” – jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfõ kedden, rendkívüli sajtótájékoztatón. Az információ forrásáról szólva annyit közölt, hogy azt egy európai uniós tagállam titkosszolgálata a múlt héten szerdán juttatta el a magyar titkosszolgálatnak. Késõbb Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közremûködõ politikai államtitkár közölte: az információ a Nemzetbiztonsági Hivatal szlovákiai partnerszervezetétõl érkezett.

Gyurcsány Ferenc a robbantásokkal összefüggésbe hozott személyekrõl elmondta, hogy egyikük jól ismert a magyar rendõrség elõtt. A rendõrség információi szerint az egyik személy Magyarországon tartózkodik, másikuk az elmúlt egy hónapban egy alkalommal megfordult az országban, a harmadiknak az elmúlt idõszakban Magyarországon való felbukkanásáról nincs tudomása a hatóságoknak. "A szóban forgó személyek gyakran utaznak Magyarországra valaki más útlevelét használva” – tette hozzá Gyurcsány. Közölte: a határõrség a megszokottnál szigorúbban ellenõrzi az átkelõket.

- Az MSZP nem fél, és arra kéri a köztársaság minden barátját, hogy vegyen részt a szocialisták április elsejei budapesti nagygyûlésén – reagált a hírre Hiller István, az MSZP elnöke kedden.
- A Fidesz megtartja április másodikai nagygyûlését – mondta Orbán Viktor kedden újságíróknak. „Az egész rendszerváltoztatásnak az volt az értelme, hogy Magyarországon szabad világot meg szabad életet teremtsünk, egy félelemmentes Magyarországot, és nem is akarunk félelemben élni. Ragaszkodunk a szabadsághoz is meg a félelemmentes Magyarországhoz, ezért nem engedünk semmilyen zsarolásnak meg fenyegetésnek, megtartjuk az április 2-ai rendezvényt a magyar szolidaritás napján” – mondta a Fidesz elnöke.

Az SZDSZ aggodalommal szemléli a tervezett robbantásokról szóló híreket, és arra kéri a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ilyenek ne történhessenek – közölte Horn Gábor, a liberális párt kampányfõnöke.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a miniszterelnök által bejelentett terrorfenyegetés miatt le kellene mondani a hétvégére tervezett politikai nagygyûléseket. Hozzátette: nem lehet kockáztatni a tömegek épségét és biztonságát, és az 1998-as robbantások miatt is komolyan kell venni az effajta fenyegetéseket. „Részletes további tájékoztatást várunk a miniszterelnöktõl: ki fenyegeti Magyarországot, ki fenyegeti a kampányunkat, és mi céllal.”

Lamperth Mónika belügyminiszter meghatározta a határõrség országos parancsnokának, hogy a Magyar Köztársaság valamennyi határátkelõhelyén szigorítsák a határátlépés ellenõrzését, s fokozzák az ország teljes területén az Integrált Vezetési Központ összehangolt ellenõrzési tevékenységét – írta Orodán Sándor, a belügyminisztérium kommunikációs fõigazgatója közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!