Belföld

2006.03.22. 17:41

Tömeges szavazási visszaéléstõl tartanak

Budapest (mti) – A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul egy, a választási eljárásról szóló törvényhez kapcsolódó belügyminiszteri rendelet miatt, mert álláspontja szerint „tömeges választási visszaélést” tesz lehetôvé – jelentette be Szijjártó Péter szóvivõ.

Mórocz Zsolt

A politikus szerint a rendelet lehetõvé teszi, hogy azok, akik a választások elõtt igazolást kértek, hogy lakóhelyüktõl eltérõ helyen szavazhassanak, az elsõ forduló eredményének ismeretében mérlegelhessenek, hogy a második fordulóban a kért helyen, vagy mégis a lakóhelyükön voksolnak.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetõje szerint a választási eljárásról szóló törvénynek teljesen megfelel a rendelet. Elmondta: a rendszerváltás óta az elsõ forduló elõtt a választópolgárok igazolást kérhetnek a lakóhelyüktõl eltérõ szavazókörben való voksoláshoz, akár az elsõ, akár a második, akár mindkét fordulóra. Ugyanakkor a törvény – és az azon alapuló rendelet is – úgy rendelkezik, hogy a választópolgár, ha nem utazik el, akkor a lakóhelye szerinti szavazókörben is voksolhat igazolása leadásával, lakcíme, személyazonossága igazolásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!